Posts

Si Aqil Jantung Hati

Image
Tengok gelagak si Aqil ni, letih la tu selepas cubaan nak merangkak

Assalamualaikum Besar dah anak teruna kami. Dah 9bulan dah. makin aktif dan makin menceriakan hati kami dengan telatah dan gaya baru . Geram jer nak cubit budak nih. sekarang ni aktif duk berlatih nak berjalan. Mentang-mentang lah pandai berdiri sendiri. Suka hati je lepas tangan.hahaha
Aqil ni pantang je tengok papa dia. mula lah membebel dalam bahasa dia. buat-buat menangis lah apalah nak tarik perhatian papa dia. amboi, kemain ye sayang. nasib mama biar kan je.heee
Harap lah nanti cocok cukup bulan ni dia tak demam. dah lama kan tak kena cocok. runsing jugak if dia terkejut. maklumlah, jatuh pun jarang-jarang, apatah lagi kena jarum  kan. hahaha.macam lah orang lain takde anak.runsing dia lain macam gitu.
oklah, bai!!

Aqil First Step

Assalamualaikum Hai awak! I is excited dan hepy sangat-sangat sebab Aqil dah 9 bulan. Makin banyak perubahan baru pada budak demok ni. makin rindu dengan telatah si kecil. antara perubahan bila dia dah masuk 9bulan adalah :
- mula belajar merangkak tapi cepat 'parking' means cepat sangat nak duduk sambil melantun  - nak bergantung pada benda-benda di sekeliling (kononnya nak belajar berjalan)..hee - tidur makin aktif. kejap kiri kejap kanan. kejap kaki atas kepala. 
Ramai yang tertukar ingat si Aqil ni baby gurl. kenyataannya adalah Aqil is a Boy!. aiyakk, sian anak mama, dah ensem pakai kemeja orang still ingat gurl. Yang penting mama papa sayang Aqil. Rindu gile anak dekat rumah bila masuk kerja. Siapa yang tak sayang anak oii!
Makin cerdik. bila tengok je citer Didi and friends, masyaAllah khusyuk tak hirau dekat orang. panggil lah berjuta kali pon, memang tak dengar. makin suka mak-mak dan pak-pak saudara dia menyakat. Muhammad Aqil  semoga membesar jadi anak yang soleh, …

Aqil First Travel

Assalamualaikum dan selamat petang! Salam Zulhijjah. Terlupa hari ini adalah hari pertama bulan Zulhijjah. Korang puasa tak?*ahkak pon tak puasa tapi ada hati nak tanya kan2. Alhamdulillah, makin cepat masa makin meningkat umur. Amalan makin banyak tak?hahaha.
Excited hari ni nak bercerita pasal si demok Aqil first travel. Minggu lepas ilaa pi kenduri saudara sebelah husband di Damansara dengan flight. U noe wat, I is nervous sangat-sangat sebab ini adalah pertama kali naik flight bawa Aqil. Macam-macam dalam fikiran ni. Karang Aqil meraung bunyi enjin flight or popo atau macam-macamlah sampai happy bertukar stress tau. Dah lah pernah baca kecoh news dulu-dulu pasal satu  airlines tempatan ni melarang sorang passenger bawa infant disebabkan anak passenger ni meraung. Kononnya mengganggu passenger lain. Adeh!
Pada hari pertama nak bertolak daripada rumah ke Airport Sultan Ismail Petra,Pengkalan Chepa Aqil ok lagi. Happy semacam je. Tahu-tahu je nak bawa dia pergi jalan-jalan tapi kecu…

Anak Anugerah Terindah

Image
Assalamualaikum and gemorning awak! Nak share pengalaman deliver baby macam panjang lebar . Tak pasai-pasai terlena depan laptop baca entri ilaa kali ni. Tetiba rindu si demok Aqil dekat rumah :( . Teringat jer telatah si kecil bila dah masuk office ni. Dah makan ke tidak, dah mandi ke belum ke tengah lena dibuai mimpi. Hmm, rinduunyeeee!!
Anak memang anugerah terindah bagi setiap ibu bapa. Harta yang paling berharga selain mak ayah kita. Sayangi anak just like nyawa kita. Kenapa lah ada kes dera anak ni. Dorang ni boleh dikatakan sebagai apa ye buat anak macam binatang.*sis mulaa geram!. Ye, mungkin ada jugak disebabkan tekanan hidup, si suami abaikan rumah tangga, si isteri sibuk mencari duit taapi why anak jadi mangsa?
Betul kan ilaa beritahu sebelum ni, if takde iman dalam diri dan niat yang salah untuk mendirikan rumah tangga, bahtera rumah tangga mudah dilandai ombak. End up dengan apa?Cerai! Nauzubillah minzalik. Kan dah cakap kahwin ni adalah satu PERJUDIAN hidup. bukan sekad…

Jangan Serkap Jarang

Assalamualaikum! Hai selamat tengahari. Alhamdulilah sejuk bumi Kelantan hujan di pagi hari lagi. Makin teringatkan anak di rumah dan bantal je ni*apadaa..kirija laa. Actually, mata ni dah mengantuk sakan dek cuaca yang sejuk plus banyak dah kerja yang dah settle.
So, disebalik mengantuk yaa amat datanglah idea nak menulis entri pada waktu mood swing ni. Tahu tak apa maksud serkap jarang? Itu simpulan bahasa tau. Jangan gi godek google translate. Karang keluar maksud yang berbeza. Serkap jarang ni maksudnya tuduhan yang dibuat tanpa fakta/bukti yang kukuh ataupun secara agak-agak sahaja.
Kadang-kadang minded orang ni berbeza-beza tau. Nak cakap kebanyakan tak tapi majoriti macam tu*jangan kecam ahkak. Too much negativity sebelum bertindak. Tak fikir dulu apa kesan serkap jarang ni. Nak buat canne, dah batu api pon ramai. So, tak kesah lah si pendengar pun terus terbakar dan menyerang sesiapa sahaja suspek yang disebut.
Kita bila dah marah dah tak pikir panjang dah. Terus aje ikut kepala s…

Bawal Lovers!

Image
Assalamualaikum
Tak lama dah kan nak habis tahun 2017. Cepat do oh ore klatey oyap. Nak bernafas pon tak sempat*cepat sangat masa berjalan. Yang bujang dah kahwin, yang kahwin dah dapat anak. Yang ada anak makin bertambah anak.hahaha. Sorie, tersasar jauh daripada entri.ngee

Bawal lovers!
Haa, mak jems nak bagitahu siapa peminat bawal bolehlah jenguk kita punya instagram boleh klik seperti di bawah  :

BL BY ILAASUHAILAA
BL BY ILAASUHAILAA
BL BY ILAASUHAILAA
BL BY ILAASUHAILAA
Untuk pengetahuan awak, ni adalah bawal terbaik selepas bawal asli. If nak bawal asli, korang boleh je request dengan ilaa. Tempahan siap paling AWAL 3 hari dan paling LEWAT 7 hari tak termasuk cuti am dan cuti hujung minggu.
Cara nak order?
1. Pilih design yang berkenan
2. Pilih kod warna
3. Terus whatsapp ilaa (nombor untuk di whatsapp ada di ig shop ilaa)
Batu jenis apa?
Batu yang ilaa guna adalah COPY 90% SWAROVSKI. Berkilat sangat chuols! Tertutup la mata dek kilauan batu tu. Tak caya?Kena beli dulu baru awak boleh j…

Orang sabar adalah orang yang kuat

Image
Assalamualaikum
Hai awak!

Sudi ler jenguk blog kita. Sikit ke banyak manfaat itu terpulang daripada diri sendiri. Ilaa doakan awak dekat luar sana sentiasa dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik dan yang paling penting sentiada berada di bawah lindunganNya.aamiin

Bukan Takde Jodoh

Assalamualaikum!
hai awak selamat tengahari. Dah lama rasanya tak update blog walaupun mine is biasa-biasa jur *mata ke bahu tangan ke atas. Sibuk dengan rumah tangga, kerja harian dan bisnes online. Haa, 90% untuk family dan 10% sahaja untuk diri -sendiri. Siapa kata kahwin tu best?hahahhaa. Gurau aje, jangan ambil serius dongg.
Rata-rata kawa-kawan ilaa asyik merungut bila lah jodoh nak sampai?orang lain dah beranak-pinak. Kita ni partner pon takde.Ilaa bukan nak mendabik dada nak cakap yang ilaa ni layak nak bagi nasihat ke apa. Bukan tau. Sekadar berkongsi pendapat untuk awak dekat luar sana yang masih menunggu JODOH jatuh ke riba *ada ke istilah camtu?. 
Sebenarnya awak tak payah risau sampai tak boleh tido malam pasal JODOH ni. Lambat cepat memang akan sampai. Kadang-kadang dalam keadaan awak tak sedia pon DIA boleh datang. Sekarang ni maybe JODOH tu sedang intai awak daripada jauh.Doakan yang terbaik *klise je bunyinye tu.
Bercinta 10 tahun, kahwin tak sampai setahun dah CERAI!  Ken…

Salam Aidilfitiri

Image
Assalamualaikum dan salam 26 Ramadhan..
Hoorayy!! Dah nak raya. Sebelum semuanya terlambat or tak sempat, ilaa dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kepada sesiapa  sahaja yang mengenali kami sekeluarga yang dekat mahupun jauh nun di sana. Salam kosong-kosong tau.

Tahun ni sangat-sangat excited sebab di demok Aqil dah keluar daripada kantung mamanya..hahaha. Taun lepas still dalam peyut. Taun ni si papa excited sangat cari baju Aqil. Mama?mamanya relax sebab si papa dah ambil alih tugas semuanya. Alhamdulillah.

Tahun ni jugak ilaa tak dapat nak tolong si kembar untuk buat biskut dan kuih-muih. Mana taknya, si Aqil asyik melekat dengan ilaa lebih-lebih lagi bila dia tahu ilaa ada dengan dia. Macam ni lah budak kena tinggal dengan mama papa. Tak lepas dah once dah tahu cuti. cerdikk sangat si Aqil ni ^^,.

Lagi bestt tahun ni pagi raya di KK. Tahun lepas ilaa beraya di Pasir Pekan rumah mak saudara asben. Still meriah walaupun tahun-tahun sebel…

Pengalaman Jadi Ibu

Image
Selamat berpuasa awak!!
Hari ni dah masuk hari ke-9. mencabar jer puasa tahun ni lebih-lebih lagi bila anak BF. hauss sangat chuols tapi itu nikmat para ibu dapat. Alhamdulillah.

Nasib baik dapat asben yang memahami dan bertanggungjawab. no wonder ilaa can put big trust on asben sebab dia dah biasa handle baby Aqil.

Okbai!