Posts

Pengalaman Si Ibu : Anak Tak Nak Susu Botol

Image
Assalamualaikum. Hari ni baik hati sangat nak share dengan mommy out there pengalaman ilaa sebagai ibu yang diuji dengan anak tak nak menyusu botol. Dengar pon dah runsing apatah lagi yang merasainya. Korang yang baru nak timang cahaya mata ataupun anak kelahiran pertama, mehla baca cerita ilaa. mana tahu awak boleh jadikan pengajaran or langkah berjaga-jaga untuk bakal anak yang akan lahir.
Pada 2 April 2017 ilaa mula kembali bekerja setelah maternity leave selama 3 bulan. Ini adalah kelahiran putera sulung kami yang bernama Aqil. Pada mulanya Aqil tak meragam dan tak cerewet langsung dengan botol susu. takde masalah disebabkan dah mula minum susu dengan botol seawal umur 7 hari. So, ilaa tersangatlah lega bila dah ajar awal-awal lagi dengan botol susu walaupun doktor dan nurse marah.
Seminggu sebelum masuk kerja, Aqil mula tunjuk perangai. Dia mula tak nak susu botol. Mula meragam dan mula menolak mentah-mentah botol susu. Ilaa dah mula risau. macam mana nak tinggal pergi kerja if …

Surprise : Husband Teman Sepanjang Temuduga

Image
Assalamualaikum.. Mentang-mentang lah hari ni half-day, beria sakan update blog. Tersenyum sorang diri tersengeh tersipu-sipu bila teringat kan temuduga semalam. Kenapa?haa, tengoklah tajuk entri ilaa kali ni. Sejuta dalam satu rasanya. Beruntung badan si isteri dapat suami macam dia. #alhamdulillah.
Semalam ilaa hadir satu temuduga di Kota Bharu. Dahla datang lambat, buat hal betol kan. Seketriat dekat situ bagitahu ilaa adalah calon terakhir. So, boleh guess la kan pukul berapa akan habis. Mak aii, dahla setiap calon tu almost 20 minit ditemuduga.
Masa ilaa sampai ke tempat tu semua mata dah tertumpu dekat ilaa dan asben. mana taknya, dahlah lambat tup-tup asben ada sekali. Like alien pulak kami ni. Actually ilaa tak tahu pun asben nak temankan hingga tamat temuduga. After bersalaman dengan asben, ilaa terus turun kereta.
Tup-tup dia cakap tunggu kita turun sekali. Masa tu dah hairan bin ajaib. Aishh, buat apa turun. Nak hantar sampai dekat pintu masuk ke?Abaikanlah. Jom lah masuk …

Semoga Semuanya Selamat

Image
Assalamualaikum. Kali ni tak nak terlepas untuk mencatat moment terindah ma abah ke tanah suci Mekah. Alhamdulillah hajat ma abah tertunai jugak untuk pergi berziarah ke rumah Allah tahun ni.  Biarlah orang cakap benda macam tu pun nk kecoh. if you want to read, do stay but if you're annoying read this please leave out from this blog. tak marah cuma nak bagitahu..
Dah lama ilaa dengar ma abah nak pi Mekah tapi dengan bantuan baba, semua urusan dipermudahkan dan syukur jugak mereka dapat pergi bersama-sama dengan mama baba sebab dorang dah biasa menunaikan haji dan umrah. so tak runsing if pergi bersama-sama dengan orang yang berpengalaman kan.
Banyak jugak mama baba membantu ma abah dalam persiapan nak pergi umrah. lega sangat-snagat dan syukur mil and fil baik hati dan rasanya ilaa takkan pernah jumpa dah orang baik macam mereka. kenapa?biarlah Allah saja yang tahu. semoga Allah membalas jasa mereka didunia mahupun di akhirat.
Yang penting, ilaa doakan agar ma abah ,mama baba da…

Aqil Dah Tumbuh Gigi

Image
sumber gambar : atok google
Assalamualaikum dan selamat petang. Mengantuknye bila dah masuk waktu petang macam ni. Terhangguk-hangguk ,tergeleng-geleng kepala ni. Nasib tak pakej dengan zikir.hahaha. Mula lah nak cari idea nak menaip entri kali ni. Nak baca silakan. tak nak baca please leave.auumm,acah-acah garang.
Alhamdulillah, Aqil masuk umur 9 bulan dia dah tumbuh 2 gigi bawah dan 2 gigi atas. Ya ampun, cute sangat tiap kali dia senyum. dahla muka acah-acah gegirl. rambut curl pulek tu. kan tertukar dengan baby girl.Makin aktif si budak Aqil ni sampai kadang-kadang tak nyempat nak layan keletah dia.
Makin membesar makin sado mama dan papanya. Tu belum boleh berjalan.dah boleh jalan tak tahu la tu apa jadi.moment to be create. bila dah besar, mesti rindu yang kecil. siapa-siapa pun camtu kan. enjoy moments ketika dia kecil gittew.
but mama is trauma bila dah ada gigi ni. kemain laju bebeno dia gigit. aiyakk, ibu-ibu ada tips tak macam mana nak avoid anak menyusu gigit kita?

Kesan Pil Yasmin Kepada Diri Sendiri

Image
Assalamualaikum.
hai..hai..hai..Tetiba kan hari ini nak share testimoni diri-sendiri consume pil yasmin for the first time. Syarat makan pil yasmin ni kena makan ketika 1st period dan sehingga habis 21 biji which is satu papan tu. Then berhenti 7 hari baru consume balik.

Sebelum consume yasmin ni, ilaa banyak kali google kesan dan feedback pengguna. takot jugak ada side effect yang teruk. Nak rancang sendiri takut kelaaut.hahahaa. So, pikir punye pikir ilaa pon decide nak ambil noriday ke yasmin?orang cakap untuk ibu menyusu noriday sangat-sangat recommended.

Kenapa?sebab boleh tambah susu. tapi kenapa ilaa ambil yasmin jugak walhal anak masih menyusu?haa,sebab kulit punya pasal. Orang cakap makan pil yasmin ni buat susu badan kering, sakit kepala yang teruk dan selera makan jadi berkurang.Jadi, tawakkal jela cubaan untuk consume pil yasmin ni.

1st week ilaa consume yasmin ni kepala mula sakit. ilaa memang anti dengan mana-mana ubat dan supplement yang boleh buatkan kepala ilaa nak m…

Lucu Baca Entri Lama

Assalamualaikum
Hai selamat petang awak! Hai update blog macam banyak free time jer ni.ahahaha. alaa, kasi can sis nak hupdate blog aini. tak boleh move on bila nak bercakap pasal entri lama-lama yang zaman font macam ni AiAa then yang capitalize each words. tu belum masuk part susun ayat dan istilah bahasa Inggeris.

Nak ketawa pon hado, malu pon hado tapi kenapa tak delete je suhaila?haa, orang cakap setiap perkataan,kenangan dan situasi yang berlaku suatu ketika dahulu ada valuenya tersendiri. paham tak maksud ilaa?macam ni, entri yang lama if kita re-read pasti kita akan dapat mengimbau kembali pada masa tersebut. Value dia ada pada waktu penceritaan tu.

Masa tu kita mula lah teringat balik cerita lama-lama. No wonder if kita sendiri pon annoying baca apa yang kita sendiri tulis. That's why ilaa takkan delete entri KUNO dahku tu walaupun pening kepala nak hadam penceritaan tu or cerita separuh jalan. Melainkan kisah cinta monyet dulu dahku delete ler sebab dah kahwin dengan or…

Si Aqil Si Jantung Hati

Image
Tengok gelagak si Aqil ni, letih la tu selepas cubaan nak merangkak

Assalamualaikum Besar dah anak teruna kami. Dah 9bulan dah. makin aktif dan makin menceriakan hati kami dengan telatah dan gaya baru . Geram jer nak cubit budak nih. sekarang ni aktif duk berlatih nak berjalan. Mentang-mentang lah pandai berdiri sendiri. Suka hati je lepas tangan.hahaha
Aqil ni pantang je tengok papa dia. mula lah membebel dalam bahasa dia. buat-buat menangis lah apalah nak tarik perhatian papa dia. amboi, kemain ye sayang. nasib mama biar kan je.heee
Harap lah nanti cocok cukup bulan ni dia tak demam. dah lama kan tak kena cocok. runsing jugak if dia terkejut. maklumlah, jatuh pun jarang-jarang, apatah lagi kena jarum  kan. hahaha.macam lah orang lain takde anak.runsing dia lain macam gitu.
oklah, bai!!

Aqil First Step

Assalamualaikum Hai awak! I is excited dan hepy sangat-sangat sebab Aqil dah 9 bulan. Makin banyak perubahan baru pada budak demok ni. makin rindu dengan telatah si kecil. antara perubahan bila dia dah masuk 9bulan adalah :
- mula belajar merangkak tapi cepat 'parking' means cepat sangat nak duduk sambil melantun  - nak bergantung pada benda-benda di sekeliling (kononnya nak belajar berjalan)..hee - tidur makin aktif. kejap kiri kejap kanan. kejap kaki atas kepala. 
Ramai yang tertukar ingat si Aqil ni baby gurl. kenyataannya adalah Aqil is a Boy!. aiyakk, sian anak mama, dah ensem pakai kemeja orang still ingat gurl. Yang penting mama papa sayang Aqil. Rindu gile anak dekat rumah bila masuk kerja. Siapa yang tak sayang anak oii!
Makin cerdik. bila tengok je citer Didi and friends, masyaAllah khusyuk tak hirau dekat orang. panggil lah berjuta kali pon, memang tak dengar. makin suka mak-mak dan pak-pak saudara dia menyakat. Muhammad Aqil  semoga membesar jadi anak yang soleh, …

Aqil First Travel

Assalamualaikum dan selamat petang! Salam Zulhijjah. Terlupa hari ini adalah hari pertama bulan Zulhijjah. Korang puasa tak?*ahkak pon tak puasa tapi ada hati nak tanya kan2. Alhamdulillah, makin cepat masa makin meningkat umur. Amalan makin banyak tak?hahaha.
Excited hari ni nak bercerita pasal si demok Aqil first travel. Minggu lepas ilaa pi kenduri saudara sebelah husband di Damansara dengan flight. U noe wat, I is nervous sangat-sangat sebab ini adalah pertama kali naik flight bawa Aqil. Macam-macam dalam fikiran ni. Karang Aqil meraung bunyi enjin flight or popo atau macam-macamlah sampai happy bertukar stress tau. Dah lah pernah baca kecoh news dulu-dulu pasal satu  airlines tempatan ni melarang sorang passenger bawa infant disebabkan anak passenger ni meraung. Kononnya mengganggu passenger lain. Adeh!
Pada hari pertama nak bertolak daripada rumah ke Airport Sultan Ismail Petra,Pengkalan Chepa Aqil ok lagi. Happy semacam je. Tahu-tahu je nak bawa dia pergi jalan-jalan tapi kecu…

Anak Anugerah Terindah

Image
Assalamualaikum and gemorning awak! Nak share pengalaman deliver baby macam panjang lebar . Tak pasai-pasai terlena depan laptop baca entri ilaa kali ni. Tetiba rindu si demok Aqil dekat rumah :( . Teringat jer telatah si kecil bila dah masuk office ni. Dah makan ke tidak, dah mandi ke belum ke tengah lena dibuai mimpi. Hmm, rinduunyeeee!!
Anak memang anugerah terindah bagi setiap ibu bapa. Harta yang paling berharga selain mak ayah kita. Sayangi anak just like nyawa kita. Kenapa lah ada kes dera anak ni. Dorang ni boleh dikatakan sebagai apa ye buat anak macam binatang.*sis mulaa geram!. Ye, mungkin ada jugak disebabkan tekanan hidup, si suami abaikan rumah tangga, si isteri sibuk mencari duit taapi why anak jadi mangsa?
Betul kan ilaa beritahu sebelum ni, if takde iman dalam diri dan niat yang salah untuk mendirikan rumah tangga, bahtera rumah tangga mudah dilandai ombak. End up dengan apa?Cerai! Nauzubillah minzalik. Kan dah cakap kahwin ni adalah satu PERJUDIAN hidup. bukan sekad…