Teman Alam Maya

Saturday, July 2, 2016

Salam Aidilfitri



Assalamualaikum
Hooray, 2 hari lagi nak raya. Of course kali ni lebih meriah sebab raya bertiga ehh berdua. yang ke tiga masih dalam mummy tummy.hikk. harap boleh je makan macam-macam juadah raya kali ni. baby kena support mama awak biar naik sikit berat badan. ayah dia plak yang selera makan menjadi-jadi. maknye alahan tak habis-habis lagi. err..

Kali ni walaupun dah kahwin dan perlu ikut turn rumah mil and umah ma . Kami tak kesah sebab husband banyak toleransi. Lagipun jarak umah mil and umah ilaa tak sampai setengah jam. Alhamdulillah. kemudahan dan peluang yang kami terima daripada Allah.

Tahun ni jugak berkesempatan buat biskut raya dengan kembar ilaa walaupun dua-dua asyik busy dgn kerja. ma abah nak jugak suruh buat biskut raya. dorang tak nak makan yang beli dekat luar. see, air tangan anak lain ok dengan biskut tunjuk tu.heee

Oklah, membebel sorang-sorang plak.Ilaa nk ucapkan selamat hari raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin daripada kami berdua. Kami mohon ampun dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa dan terkurang bicara. Berhati-hati di jalan raya bagi perantau dan ingatlah orang yang tersayang.
Okbai!

Monday, May 23, 2016

Mertua Ku Ibu Bapa Ku



Assalamualaikum..
Happy lunch hour happy good tummy and happy working day. Hai awak! Macam mana dengan sambutan Ramadhan yang bakal tiba ni?mesti korang tengah counting day to Ramadhan kan. Siap ada makan-makan untuk penutup bulan Syaaban lagi. Betol tak? ilaa dengar, semua baju raya dan kuih raya dah siap ditempah. wahh. kemain lagi excited nak sambut puasa tapi puasa dah ganti ke belum?hik!

Alhamdulillah. Perjalanan yang Allah beri bukanlah semudah yang dipikirkan apatah dalam melayari bahtera rumah tangga. pernah ilaa buat entry tentang ni. jangan disangka air yang tenang tiada buaya dan setenang-tenang air laut, pasti ada badai melanda. begitulah kehidpan kita. stop from keep dreaming hidup bahagia macam dalam drama. bile di uji sikit mula lah gelabah, betol tak?

Kali ni ucapan syukur ilaa kepada Allah tak terucap dengan kata-kata. Kenapa?Disebabkan Allah kurniakan seorang suami dan mertua yang sangat-sangat baik. MasyaAllah, sungguh beruntung dan sangat-sangat bersyukur dengan kurniaan tersebut. memang betul, lagikan lidah boleh tergigit apatah lagi kita manusia kan. pasti akan terlepas cakap tapi itu hanyalah asam garam kehidupan.

Saat ilaa mengalami morning sickness yang teruk, mertua layan ilaa macam anak raja. semua kerja dia tak bagi buat. Dia layan ilaa macam anak kandung dia sendiri. kadang-kadang rasa malu dengan Allah. kita lalai dengan dunia tapi dia tetap berbuat baik dengan hambaNya. tu pun kita masih berkira bile di uji dengan dugaan yang berat.iye dop?again syukur dengan pinjaman orang yang tersayang.

Dear MIL n FIL,

thank you so much for treat me well till now. thank you for growing up the best ever man (husband) to me. me love u soo soo much mama and baba. may Allah give u happiness, good health and barakah dunia and akhirat. aamiin


Tuesday, May 17, 2016

Cara Atasi Morning Sickness





1. Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Ambil pil zat besi sebiji sehari bersama vitamin C. Vitamin C membantu penyerapan zat besi. Banyakkan pengambilan sayuran warna hijau tua yang kaya dengan zat besi.

2. Amalkan madu, sesudu pagi (dan sesudu malam - optional), ambil semasa perut masih kosong. Pastikan ibu hamil tidak mengambil apa-apa minuman/makanan setengah jam selepas minum madu. Madu berupaya meningkatkan hemoglobin dalam darah. Hemoglobin merupakan protein yang terdapat dalam sel-sel darah merah yang memainkan peranan penting dalam membawa oksigen ke seluruh jaringan tubuh. Manakala zat besi pula merupakan komponen esensial daripada hemoglobin. Hemoglobin rendah, otak kurang oksigen dan menyebabkan pening/mabuk.

3. Bukan hendak buat promosi percuma, tapi ada kebenarannya. Minum air 100 plus, pastikan ibu hamil buang gasnya dulu. Buka penutup dan biarkan semalaman dalam peti sejuk. Air yang dingin ini boleh minum begitu saja, atau bekukan dalam freezer (dalam ice cube tray). Bila ibu hamil rasa nak muntah/loya, ambil seketul dan hisap. Rasa sejuk akan buat mulut/tekak sedikit kebas, jadi rasa loya akan berkurangan. 100 plus juga mampu menggantikan cecair dan seimbangkan garam-garam galian dalam badan yang hilang akibat muntah.

4. Buah pala penawar untuk menghilangkan rasa loya, pening-pening atau tanda-tanda lain yang berkaitan dengan pitam. Saya dah cuba yang ini, memang berkesan, cuma susah nak jumpa buah pala dijual di sini.

5. Amalkan memakan kurma, anggaran 7 biji sehari. Insya Allah, mabuk akan kurang (memang berkesan!)

6. Minum air teh o panas, dengan sehiris halia. Halia diketuk, sebelum direndam dalam air teh.

7. Petua yang ini dititipkan oleh sahabat di SiM. Sediakan biskut kering (plain crackers, jenama popular adalah Jacob's) tanpa perisa di tepi katil. Sebaik sahaja bangun dari tidur, tanpa mengubah posisi badan semasa terjaga dari tidur, makan sekeping dua biskuit kering yang diletakkan di tepi katil. Penting, posisi tidur tidak diubah kerana jika melakukan pergerakan, asam lambung di lambung akan turut berubah posisinya. Dikatakan, perlu dibuat pada waktu pagi kerana pada masa itulah, posisi yang menentukan kedudukan asam lambung. Biskut kering dikatakan berfungsi untuk mengikat asam lambung sehingga mungkin boleh mengurangkan mabuk atau loya. 

credit to :http://laman-seri.blogspot.my/2009/05/petua-untuk-hilangkan-mabuk-di-awal.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...