Posts

Review :Kapsul Jamu Tradisi

Image
Assalamualaikum Hai-hai beralih arah sekali lagi suhaila. Kita cuba semua tapi janganlah tamak nak ambil semua sekali gus ye. Kali ni ilaa nak share berkenaan dengan Kapsul Jamu Tradisi. Jamu ni ilaa dapatkan daripada mak bidang moden adik ipar ilaa. Baru consume botol kedua. ehem-ehem repeat sebab apa? Nah ni antara kebaikan jamu tradisi ni :
- melancarkan period
- sesuai untuk ibu menyusu/ibu berpantang
- sesuai juga untuk merancang anak
- menambah susu
- tidak panas

Haa, semua tu pengalaman daripada ilaa dan alhamdulillah anak pun tak meragam. Ilaa ni suka mencuba if tak berisiko ok. Kalau berisiko kena tanggung lah sendiri. pandai makan pandai laa tanggung. Harga jamu ni RM35. well spend jugaklah. tak mahal sangat.

50 biji sebotol dan ilaa makan 2 biji sehari selepas breakfast. waktu malam memang tak ambil disebabkan takut terminum coffee.hahhaa. pernah ke macam tu?pernah la kan sebab kita pon coffee lover.

bagi awak yang sedang mencari jamu, sila google or tanya orang yang pakar…

Maaf Memang Tak Sengaja

Image
credit : google image

Assamualaikum Pernah tak bila kau sayang kawan, tapi tak boleh mention macam mana sayang tu. Lebih-lebih lagi bila melibatkan hari penting dia.Me really terkilan dan perasaan tu memang tak boleh diungkap. Kawan baru setahun lebih tapi kami macam adik-beradik. bergurau takde batas tu best wei tak perlu gurau sopan gitu.
Yes, aku janji dengan dia nak hadir majlis nikah dia tapi aku ada hal yang jauh lebih penting iaitu anak aku. memang aku orang pertama yang excited sebab nak tengok dia di akad oleh bakal suami dia,aku nak tengok dia cium tangan suami dia aku nak tengok dia nangis tapi aku TAK BOLEH :(
Aku cuba nak skip rawatan hernia Aqil tapi aku risau apa-apa je mungkin terjadi or lebih teruk lagi sebab tu aku tak nak ambil risiko. Anak aku nyawa aku. Sorry kawan ilaa tak boleh hadir ke majlis akad nikah uols tapi kita risik khabar jugak melalui ex ofsmate kita. nak tengok hari bersejarah uols macam mana. bagus tak?hee
Sebakk yes sebak. Giler kau tak sebak. Tak…

Terlebih Suka

Image
school bag Aqil

Assalamualaikum dan selamat petang Pejam celik pejam celik rupa-rupanya dah 4 bulan Aqil masuk taska. Sedih tinggalkan anak di taska masih ada tapi disebabkan dia sangat-sangat berminat school so takde masalah sepanjang persekolahan. Hepi sangat bila dia boleh adapt dengan cepat environment baru.
Alhamdulillah Allah mudahkan urusan ilaa dan asben. bila dia hepi dengan school, kami sebagai parents pon dah rasa ok bila tinggalkan dia walaupun tiap hari tak sabar nak pergi ambil di taska. excited macam lama berpisah.wuuuu
sedih la kan anak dijaga orang selama 8 jam. kami tawakkal kepada Allah 100%. Semoga Allah melindungi Muhammad Aqil sepanjang berada di school.Semoga dijauhkan penyakit berjangkit dan orang-orang yang tidak baik.
Atleast kami dah tak susahkan ma untuk besarkan cucu. inshaAllah niat baik pasti Allah akan tolong. Dah banyak perubahan pada Aqil . Walaupun dia lambat bercakap tapi dia boleh bergaul dengan kawan-kawan. Bermain dengan baik walaupun suka berse…

Sahabat :Terima Kasih Mek Sayang

Image
Assalamualaikum dan gemorning, Kalau orang tanya berapa ramai kamu punya kawans aku jawab RAMAI,jika orang tanya berapa ramai kamu punya sahabat aku hanya menjawab hanya SEORANG sahaja. Siapakah gerangan sahabat kamu?Dia yang sentiasa ada through my thick and thin.
Since aku dalam Diploma sampai aku anak sorang dia masih bersama-sama aku dan masih nakal macam dulu-dulu. Waktu aku single, dia lah teman tadah air mata dengar masalah dan time aku heppy, dia menjadi telinga pertama yang dengar perkabaran daripada aku.
Dia memang childish dan panas baran tapi aku tak pernah annoying sikit pun. Bahkan dia satu-satunya yang menceriakan hari-hari kita dengan gelak tawa dia yang boleh menggegar dunia *over pulekk dah. dia seorang yang happy go luck sebenarnya dan dia seorang yang sangat-sangat intelligent. Kau jangan tipu dia pasal tax dan account. Dia master kott dalam bidang ni.hehhee
Mana kau nak cari orang yang boleh tegur kau, boleh go through together susah senang. banyak jasa dan kebai…

Salah Makan Anak Pula Terkesan

Image
credit : google image

Assalamualaikum dan Salam 28 Syawal Alhamdulillah berpeluang lagi untuk menulis entri baru kali ni. Musim Syawal ni nak kata sibuk dengan majlis raya tak jugak. Sibuk dengan urusan peribadi.
Al-kisahnya nak cerita tentang Aqil. Baby boy ilaa belum operate lagi hernia dia sebab ilaa decide nak buat lepas raya disebabkan banyak clash dengan kerja-kerja urgent. Nasib lah bila dua-dua kerja macam ni lah gayanya.
Semalam ilaa makan durian dan tak tahu pon yang durian tu agak berbisa untuk orang yang ada hernia. So melantak lah dalam 5 ulas sebelum tidur. Malam tu Aqil ok je . Tidur macam biasa. Tup-tup pukul 1.30 pagi dia mula meragam dan asyik geleng kepala bila tanya nak susu,nak makan biskut and nak tengok robocar poli.
Buka Ruqyah pon tak jalan. Dah hembus surah Kursi pon tak makan saman. Dalam hati ni dah rasa pelik sangat. Kenapa lah dengan anak aku ni. Sapu minyak angin pon tak jalan jugak. Aku mula syak ada kena mengena dengan uluran dia .
Dalam hampir pukul …

Mama Moments : Dugaan Si Kecil

Image
credit : google image

Assalamualaikum dan salam 26 Ramadhan. Kali ini Aqil diuji lagi dengan angin pasang means hernia. Effect dia sangat buat Aqil tak nak makan. Merengek sampai ke hari ni. Tak nak kawan dengan sesiapa if ada ilaa. even dengan atok nenek dia pon tak nak. tengok makanan macam tengok benda aneh.
Sedih sangat-sangat. Ilaa pergi berubat dengan atok kawan ilaa. Dia pesan minta demah dekat hernia Aqil dan doa agar benda tu cepat kecut selain sapu minyak yang tok ayah bagi. Setakat ni hernia tu tak timbul dah tapi Aqil still tak nak makan dan tak kuat sangat menyusu.
Ilaa dan asben memang decide nak operate after raya ni. biarlah semuanya berjalan dgn lancar dan Allah kembalikan selera makan Aqil seperti kanak-kanak lain. Doa kan terbaik untuk Aqil ye kawans.
sekian

Mama Moments : Hernia/Uluran?

Image
image : google 
Assalamualaikum dan salam 14 Ramadhan. Kali ni ilaa nak share pasal hernia ataupun lebih dikenali sebagai uluran. Anak ilaa si Aqil detect hernia ni since dia baby lagi. Ilaa dah bawak jumpa ramai dah orang untuk berubat kampung dan sehingga umur 1 tahun hernia Aqil dah takde.
Bila umur Aqil dah menjangkau 1 tahun 5 bulan tiba-tiba hernia ni timbul balik dan kali ni timbul bengkak di pangkal paha. terkejut sangat tengok bila aqil meneran sebab sembelit, benjolan tu akan timbul. Bila tanya orang tua ilaa, dorang cakap ni uluran dan disebabkan ni lah dia tak selesa dan selalu meragam.
Kes Aqil ni dikenali Hernia Inguinal seperti dalam gambar. Usus terkeluar dan menyebabkan sembelit dan benjolan angin. Selalunya disebabkan gelungan usus, lipatan membran daripada abdomen,ovari atau salur falopian yang tertonjol masuk ke bahagian pangkal paha.
Aqil akan selalu membuang biasanya 3 hari sekali dan semalam paling teruk sebab najis keluar berketul-ketul sekali dengan titik-titik da…

12 Ramadhan

Image
credit : google image
Assalamualaikum dan salam 12 Ramadhan Aishh, sekejap sangat masa ni berlalu. Dah pertengahan bulan ramadhan dah. Nasib baik lah baju raya anak dah settle. Tinggal yang maknya belum lagi. Takpe, dahulukan anak baru mak. biasalah, mak anytime boleh cari. Anak?
Tahun ni pagi raya pertama ilaa akan beraya di rumah mak saudara asben dulu. Then baru pergi rumah maa. excited sangat sebab raya tahun ni Aqil dah boleh berlari-lari. Dah besar dah anak mama papa. Makin aktif sehinggakan tak menang tangan nak control dia.
Bulan puasa ni Aqil wajib akan bangun time orang berbuka. Lahhai anak, saja je kan tak nak kasi mama makan dengan tenang.heee. Nasib lah sahur jarang-jarang bangun. Terpaksa pancing dengan superwing, robocar poli and macam-macam. Yes, perlu avoid gajet dan tv tapi kadang-kadang tak mampu sebab kesian.
Makin cepat masa berlalu,makin cepat anak membesar. Lagi 7 bulan anak nak masuk 2 tahun. ilaa berhajat nak tukar taska, so senang sikit ilaa nak pantau dan t…

Dilema Anak Tak Nak Makan Nasi

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi, Minggu depan dah nak masuk bulan Ramadhan tapi mesti korang lagi sibuk nak mengundi PRU pada hari Rabu ni kan?ada yang dah balik kampung sambung cuti seminggu. Meriah macam nak raya je. Semalam pun dah mula jam. 
Biasanya pi ambil Aqil school setengah jam perjalanan daripada tempat kerja. Semalam ambil masa lama sikit nak sampai. Ilaa dah mula gelabah risau Aqil tercari-cari sebab 5.30 pm tu dah terpacak maknya dekat tadika. Alhamdulillah dia ok je semalam
Nak cerita dilema ilaa sebagai ibu bila Aqil kembali tak nak makan nasi. Risau sangta-sangat. Dia banyak minum susu dan makan keropok ikan tu je. Adakan itu normal bagi kana-kanak berumur 1 tahun 4 bulan?or maybe bila dah tak breast feed dia akan mula makan seperti kanak-kanak lain?

Mana tak risau bila anak-anak orang lain dah boleh makan macam-macam tapi anak kita still memilih untuk makan. Adakah akan menjejaskan tumbesaran dia?Lahhai, hari-hari pikir macam nak buat. Qaseh junior dah bagi unt…

Mama Feeling : Risau Tetap Ada

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Salam 6 Sya'ban salam bulan islam. Bulan by bulan berlalu. Masa demi masa berlalu. Amal bertambah ke berkurang?ke maintain macho dan ayu?hiksss
Hari ini hari ke sembilan Aqil masuk school. 2hari lepas dia cuti disebabkan sakit tonsil. demam tiba-tiba dan alhamdulillah dalam masa satu hari dah sembuh. Syukur sangat-sangat tapi dia makin melekat dengan ilaa.
Pantang ilaa hilang depan mata terus cari macam kucing hilang anak. Alahai anak, kenapa jadi macam tu. Nak makan minum pon kena pancing dengan toys baru jadi. Takpun dengan cerita superwings.
Hari ini, terpikir keadaan dia setelah 4 hari ada bersama-sama dengan ilaa. Tidur lena. Tahu-tahu je sebab berkepit dengan ilaa 24jam. Ahh, rindu anakk sangat-sangat  =.=' . Tak sabar nak pi ambil dia dekat tadika after office hour.
Mesti dia excited sangat-sangat bila tahu mama dia yang ambil. Biasanya babatok nah kali ni mama sendiri ambil Aqil ok?harap-harap dia baik-baik aje di tadika. Tak mer…