Posts

Anak Anugerah Terindah

Image
Assalamualaikum and gemorning awak! Nak share pengalaman deliver baby macam panjang lebar . Tak pasai-pasai terlena depan laptop baca entri ilaa kali ni. Tetiba rindu si demok Aqil dekat rumah :( . Teringat jer telatah si kecil bila dah masuk office ni. Dah makan ke tidak, dah mandi ke belum ke tengah lena dibuai mimpi. Hmm, rinduunyeeee!!
Anak memang anugerah terindah bagi setiap ibu bapa. Harta yang paling berharga selain mak ayah kita. Sayangi anak just like nyawa kita. Kenapa lah ada kes dera anak ni. Dorang ni boleh dikatakan sebagai apa ye buat anak macam binatang.*sis mulaa geram!. Ye, mungkin ada jugak disebabkan tekanan hidup, si suami abaikan rumah tangga, si isteri sibuk mencari duit taapi why anak jadi mangsa?
Betul kan ilaa beritahu sebelum ni, if takde iman dalam diri dan niat yang salah untuk mendirikan rumah tangga, bahtera rumah tangga mudah dilandai ombak. End up dengan apa?Cerai! Nauzubillah minzalik. Kan dah cakap kahwin ni adalah satu PERJUDIAN hidup. bukan sekad…

Jangan Serkap Jarang

Assalamualaikum! Hai selamat tengahari. Alhamdulilah sejuk bumi Kelantan hujan di pagi hari lagi. Makin teringatkan anak di rumah dan bantal je ni*apadaa..kirija laa. Actually, mata ni dah mengantuk sakan dek cuaca yang sejuk plus banyak dah kerja yang dah settle.
So, disebalik mengantuk yaa amat datanglah idea nak menulis entri pada waktu mood swing ni. Tahu tak apa maksud serkap jarang? Itu simpulan bahasa tau. Jangan gi godek google translate. Karang keluar maksud yang berbeza. Serkap jarang ni maksudnya tuduhan yang dibuat tanpa fakta/bukti yang kukuh ataupun secara agak-agak sahaja.
Kadang-kadang minded orang ni berbeza-beza tau. Nak cakap kebanyakan tak tapi majoriti macam tu*jangan kecam ahkak. Too much negativity sebelum bertindak. Tak fikir dulu apa kesan serkap jarang ni. Nak buat canne, dah batu api pon ramai. So, tak kesah lah si pendengar pun terus terbakar dan menyerang sesiapa sahaja suspek yang disebut.
Kita bila dah marah dah tak pikir panjang dah. Terus aje ikut kepala s…

Bawal Lovers!

Image
Assalamualaikum
Tak lama dah kan nak habis tahun 2017. Cepat do oh ore klatey oyap. Nak bernafas pon tak sempat*cepat sangat masa berjalan. Yang bujang dah kahwin, yang kahwin dah dapat anak. Yang ada anak makin bertambah anak.hahaha. Sorie, tersasar jauh daripada entri.ngee

Bawal lovers!
Haa, mak jems nak bagitahu siapa peminat bawal bolehlah jenguk kita punya instagram boleh klik seperti di bawah  :

BL BY ILAASUHAILAA
BL BY ILAASUHAILAA
BL BY ILAASUHAILAA
BL BY ILAASUHAILAA
Untuk pengetahuan awak, ni adalah bawal terbaik selepas bawal asli. If nak bawal asli, korang boleh je request dengan ilaa. Tempahan siap paling AWAL 3 hari dan paling LEWAT 7 hari tak termasuk cuti am dan cuti hujung minggu.
Cara nak order?
1. Pilih design yang berkenan
2. Pilih kod warna
3. Terus whatsapp ilaa (nombor untuk di whatsapp ada di ig shop ilaa)
Batu jenis apa?
Batu yang ilaa guna adalah COPY 90% SWAROVSKI. Berkilat sangat chuols! Tertutup la mata dek kilauan batu tu. Tak caya?Kena beli dulu baru awak boleh j…

Orang sabar adalah orang yang kuat

Image
Assalamualaikum
Hai awak!

Sudi ler jenguk blog kita. Sikit ke banyak manfaat itu terpulang daripada diri sendiri. Ilaa doakan awak dekat luar sana sentiasa dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik dan yang paling penting sentiada berada di bawah lindunganNya.aamiin

Bukan Takde Jodoh

Assalamualaikum!
hai awak selamat tengahari. Dah lama rasanya tak update blog walaupun mine is biasa-biasa jur *mata ke bahu tangan ke atas. Sibuk dengan rumah tangga, kerja harian dan bisnes online. Haa, 90% untuk family dan 10% sahaja untuk diri -sendiri. Siapa kata kahwin tu best?hahahhaa. Gurau aje, jangan ambil serius dongg.
Rata-rata kawa-kawan ilaa asyik merungut bila lah jodoh nak sampai?orang lain dah beranak-pinak. Kita ni partner pon takde.Ilaa bukan nak mendabik dada nak cakap yang ilaa ni layak nak bagi nasihat ke apa. Bukan tau. Sekadar berkongsi pendapat untuk awak dekat luar sana yang masih menunggu JODOH jatuh ke riba *ada ke istilah camtu?. 
Sebenarnya awak tak payah risau sampai tak boleh tido malam pasal JODOH ni. Lambat cepat memang akan sampai. Kadang-kadang dalam keadaan awak tak sedia pon DIA boleh datang. Sekarang ni maybe JODOH tu sedang intai awak daripada jauh.Doakan yang terbaik *klise je bunyinye tu.
Bercinta 10 tahun, kahwin tak sampai setahun dah CERAI!  Ken…

Salam Aidilfitiri

Image
Assalamualaikum dan salam 26 Ramadhan..
Hoorayy!! Dah nak raya. Sebelum semuanya terlambat or tak sempat, ilaa dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kepada sesiapa  sahaja yang mengenali kami sekeluarga yang dekat mahupun jauh nun di sana. Salam kosong-kosong tau.

Tahun ni sangat-sangat excited sebab di demok Aqil dah keluar daripada kantung mamanya..hahaha. Taun lepas still dalam peyut. Taun ni si papa excited sangat cari baju Aqil. Mama?mamanya relax sebab si papa dah ambil alih tugas semuanya. Alhamdulillah.

Tahun ni jugak ilaa tak dapat nak tolong si kembar untuk buat biskut dan kuih-muih. Mana taknya, si Aqil asyik melekat dengan ilaa lebih-lebih lagi bila dia tahu ilaa ada dengan dia. Macam ni lah budak kena tinggal dengan mama papa. Tak lepas dah once dah tahu cuti. cerdikk sangat si Aqil ni ^^,.

Lagi bestt tahun ni pagi raya di KK. Tahun lepas ilaa beraya di Pasir Pekan rumah mak saudara asben. Still meriah walaupun tahun-tahun sebel…

Pengalaman Jadi Ibu

Image
Selamat berpuasa awak!!
Hari ni dah masuk hari ke-9. mencabar jer puasa tahun ni lebih-lebih lagi bila anak BF. hauss sangat chuols tapi itu nikmat para ibu dapat. Alhamdulillah.

Nasib baik dapat asben yang memahami dan bertanggungjawab. no wonder ilaa can put big trust on asben sebab dia dah biasa handle baby Aqil.

Okbai!

Cheapmon atau Kenan (Kelantan)

Image
Assalamualaikum and selamat pagi. Alhamdulillah hari ni dapat pergi kerja dengan aman. Kenapa?Meh ilaa share pengalaman ilaa sebagai ibu muda yang diuji dengan anak terkena cheapmon or kenan (slang kelantan). Seminggu yang sukar untuk ilaa dan asben menghadapi situasi ni. Parents yang dah biasa terkena benda ni, dorang akan paham macam mana perasaan dan cara-cara mengatasi semua ni.
Minggu lepas, after balik daripada Kedah si Aqil (3bulan) mula terkena demam yang quite panas. Sebelum ni badan dia dah mula naik ruam merah-merah seluruh badan dan muka :( . Mak mana tak sedih tengok anak menangis setiap kali panas dan gatal-gatal badan. First ilaa ingatkan naik chicken pox but my expectation is wrong. Aqil tak boleh tido malam. Asyik cakar muka dia macam serba-serbi tak kena. Terpaksa pakaikan Aqil mitten kalau tak habis berdarah muka dia. Ilaa dah mula buntu :(.
Allah Maha Kuasa. Pagi tu ilaa sentuh belakang kepala Aqil, then terjumpa 2 bijik kecil di kiri dan kanan kepala Aqil. Bila …

Hai April 2017

Image
Assalamualaikum..
Hai April 2017. Tak berkesempatan wish tahun baru disebabkan ilaa deliver baby 11 hari awal daripada tarikh due iaitu 10/01/2017. Alhamdulillah I got baby boy Muhammad Aqil bin Alif Ismail :). Dilahirkan 30/12/2016 Jumaat seberat 2.89 kg setelah usai waktu subuh. Alhamdulillah.

Sekarang ni Aqil dah 3bulan. Yeayy! then ilaa dah mual masuk kerja terpaksa tinggal Aqil dengan mil. I is sedih sangat sebab Aqil tak nak minum susu botol :(. Dulu ok je minum susu botol tapi bila seminggu awal nak masuk kerja, tup-tup tak nak. Aiseyy camne ni Aqil. Lagi lah ilaa runsing.

Dugaan ibu bekerja kan awak. Nak kena tinggal anak demi mencari rezeki. Nasib baik ada mil dan pengasuh . Dahla dekat dengan tempat kerja. Lagi senang ilaa nak balik if ada pape masalah dengan Aqil. Syukur kepada Allah always bagi apa yang terbaik untuk hambaNya.

Sepatutnya Aqil kena cucuk cukup 3bulan semalam. Tup-tup demam. Macam tahu-tahu jer kena jumpa doc. Cerdik betul budak sekarang ni. Harap Sabtu ni d…

Kegilaan Baru - Mr.Muscle Pencuci Toilet

Image
Assalamualaikum.. Selamat pagi awak. hari ini hari terakhir ilaa bekerja sebab bermula minggu depan 1 Januari 2017 ilaa dah mula maternity leave. segala debaran dah bermula sebab tarikh due dah tak lama dah. macam-macam dalam pikiran ilaa. fikir situasi bersalin macam mana and of course asben turut terkena tempiasnya sekali. maklumlah anak pertama, no experience lagi.
Kegilaan apakah ilaa maksud kan tu?tuu..tuu..tengok gambar tu. apa kena mengena dengan pencuci toilet?hahahaa, tolong jangan gelak macam orang gils ok. ini kenyataannya. dulu bila bau sabun tokol detol, ilaa sampai gigit sabun tu tapi kali ni obses gile dengan bau pencuci toilet mr.muscle ni.
MasyaAllah, best gile ok bau pencuci ni. memang perangai orang mengandung ni pelik eh. setiap kali nak mandi, wajib amek benda alah ni then pi sembur dekat lantai ok bukan dalam mangkuk tandas. eeuuw, masih ku tahu bezakan mana yang bersih mana yang kotor. ahh, memang menggila sungguh bau benda nih. khayal..hahaha..
papepon, itu ha…