Teman Alam Maya

Sunday, January 25, 2015

HARAPAN



Assalamualaikum
rupa-rupanya dah nak berakhir bulan Januari kan. is it possible to achive semuanya tahun ni? inshaAllah boleh. tahun ni bermula dengan baik. dah mula menjinakkan diri dengan bisnes kecil-kecilan bersama partner tersayang. bisnes apa ek?nanti ilaa share nextime dgn korang. sekarang ni nak release tension jap nak take 5 sebelum sambung kerja.

banyaknya angan-angan dan segala bagai impian nak dicapai tapi entah jadi entah tidak disebabkan kekangan masa dan ermm halangan lain that can stop ilaa punya angan-angan terhenti. dahla tak lama lagi bakal berpisah dengan partner sorang ni. sedihnya tak boleh nak mention macam mana. sekali lagi diuji kehilangan orang yang ilaa sayang. again,again and again. *redo

papepon terjadi, hidup harus diteruskan. move on ilaa move. look forward and there's could be something new something valuable waiting for you. huh!semangat la kekononnya. kecoh betol kan. tahun ni rasanya status diri ni bakal berubah. InshaAllah. lambat cepat tak siapa tahu. yang pasti ai tak nak orang lama hadir dalam hidup ni buat ke seratus juta kali.lalalalalala..

sekarang ni duk counting nak pergi vacation dengan ex-classmates ilaa. nak kata long vacay tu tak lah. 4 hari 3 malam je. for the 1st time lah jugak nk pi bercuti dgn kawan. ohsem giler rasa. eksaited tahap gaban. nanti ilaa share ngan korang sepanjang bercuti kat sana. walaupun takde reader yg setia. *i guess

k lah. babai korang

Wednesday, December 31, 2014

Tahun Baru 2015



Assalamualaikum
Alhamdulillah, hari ni baru berkesempatan update blog disebabkan banjir yang sangat teruk di Kelantan baru-baru ni. 2014 pon telah melabuhkan tirai. banyak kenangan dan pengajaran yang pahit mahupun manis telah pon berlalu. dah masuk tahun 2015 ni maknanya azam pon mesti baru kan dan maknanya umur pom dah makin meningkat.fuhhh!

wishlist ilaa pada tahun 2014 semuanya tak mencapai target. harap tahun 2015 ni target ilaa yang paling bermakna lagi penting tu tercapai. InshaAllah. apa azam baru korang?mehla bisik-bisik kat ilaa. nak tahu jugak.boley gitu??hehehe

Saturday, December 13, 2014

You Are My Everything

3e8d83733154054d9adeb432b0e2b727 Mom Quotes
Assalamualaikum dan selamat pagi Ahad
makin membesar kadang-kadang rasa makin jauh dengan insan bernama ibu,mama,ma,mummy. Ya Allah, sibuk dengan kerja kekadang tak perasann ada insan yg paling bermakna dalam hidup kita rasa  kesepian dan kekosongan tanpa anak-anak dorang. how could I ignore this thing? Alhamdulillah saya punya ma sangat sporting dan in one time, she could be my best ever friend.

balik je kerja perkara pertama wajib duk dalam bilik. nak rehat dan lepaskan kepenatan sarian bekerja dan orang pertama akan masuk bilik tanya khabar adalah my maa. she always did the same routine every single day. even office hour pom maa akan whatsapp tanya makan apa , dekat mana dengan siapa. ilaa tak borink bahkan ilaa bangga bilamana insan yg paling sayang ni sentiasa ada tiap waktu.

syukur sangat ya Allah. sangat-sangat sebab ada ibu macam my maa. if ilaa ada masalah, letih or nampak je murung. wajib dah soalan pertama yg diajukan buat apa tu?naluri seorang ibu sentiasa betul kan sayang. even kita cakap takde masalah pom dia tetap dapat rasa dan duga apa yang kita rasa. yelahkan, 9 bulan dia kandung kita dan besarkan kita sampailah kita boleh berdiri atas kaki sendiri. anugerah yang terindah bukan dapat cinta daripada orang yg baru kenal tapi daripada insan bergelar mak dan ayah.

my maa is the right place untuk bergosip. kawan ilaa its mean kawan maa jugak. siapa yg kenal rapat ilaa, dorang tahu macam mana my maa layan dorang. my maa suka ambil tahu dengan siapa ilaa berkawan. thats why she trust me a lot. the best part bila story mory dengan my maa, bila dia bercerita macam mana dia besarkan anak dan cara dia layan anak-anak sampai anak-anak maa boleh solat tanpa disuruh. alhamdulillah. 

one tips my maa cakap bila nak besarkan anak adalah lembut dalam tegas. if budak-budak nak buat benda yang dorang nak buat, let's them do it selagi tak bahayakan diri sendiri. selagi kita larang itu ini, thats child akan degil and makin tunjukkan protes dia and please please please jaga makan minum dorang. kalau kita abaikan pemakanan dorang, is it dorang boleh membesar dengan jayanya?

my abah is the most strict person bab solat dan tingkah laku. dia takkan larang dengan cara salah. if anak-anak dia ada buat salah, dia akan tegur directly. takde maknanya nak berkias bagai. biasalah kan, seorang pemimpin keluarga, nak yang terbaik untuk anaknya. pengajaran paling bermakna bila my abah sentiasa ingatkan tentang kehidupan dulu2. tak senang macam sekarang.

nak senang bukan senang. kalau diri sendiri takde usaha. duit always dia ingatkan suruh berjimat tapi boros je kitaorang.hehehe.apatah lagi dah ada pendapatan sendiri. bab kesihatan dan pemakanan my abah sangat titikberatkan. ulam-ulaman, herba dan perubatan tu semua dia minat. mesti my abah bagi info yang berguna pasal kesihatan. selalu je my abah pesan suruh amal makan ulam-ulaman. see, pakar kesihatan, pemakanan,adab dan tatacara seharian semua dah ada.

sesungguhnya dorang adalah anugerah yang TERINDAH!

semoga maa abah dikurniakan kesihatan yang berpanjangan,dimurah rezeki dan dipanjangkan umur. thanx for the precious properties. >.<'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...