Teman Alam Maya

Sunday, August 23, 2015

FP Buat Hal

 

23/8/2015 (Ahad) :

I wrote it in my own special moment. if this annoying to read, please leave.

Yesterday its was my day to remember.  What happen?Actually FP done his romantic part. Looks like drama sinetron okey. Then I asked myself. 'aiish,bia betol mamat ni. bergurau ke ape?'dengan hujan yg lebat gils. Buat drama ke hape FP ni. We driving alone not together ok. We meet at somewhere kedai makan sebab nak pi hantar kereta ilaa masuk workshop. Nasib baik ada FP. Alhamdulillah.

Masa sampai dekat kedai makan, suddenly he ask me to stay in the car till he arrive. Then I questioned his action 'why?!'. The words buat ilaa sangat-sangat terkejut. Buat ilaa melting to da max. Bergetar jiwa iols.*gedik. Lepas dia park car, dia terus datang dekat kereta dan payungkan ilaa. Waa, romantiknyeeeee. Tersengeh sorang ilaa. I thought that dia bergurau. No one do this to me. He's 1st person berani buat camtu dekat ilaa.

Mulanya ilaa berdegil tak nak kasi dia payungkan ilaa, tapi dia terus cakap dia kena jaga amanah maa bagi dekat dia suruh jaga ilaa. Sedangkan ilaa ni tak kesah sangat kena hujan, si FP la mudah demam if kena hujan. sempat lagi concern lebih dkt ilaa. Kali ke dua nak pengsan. Bukan setakat payungkan ilaa ni tapi payungkan HATI ilaa terus. Harap sikap romantik tu kekal sampai bila-bila la ye FP.

Kenapa ilaa nak tulis dalam blog pasal ni? If kami xde jodoh, atleast bila baca balik yang ni ilaa akan ingat balik semua benda yang sweet2 ni. Tak gitu?bukan gambar je sebagai kenangan, tetapi satu ayat pon cukup buat kita teringat kembali kenangan2 yang lama. Thats all. Continue work!

Bai!

Wednesday, August 19, 2015

PJJ (Percintaan Jarak Jauh)


Assalamualaikum..
Selamat pagi. Bulan Syawal dah berakhir. Dah masuk bulan Zulkaedah dah kite ni. Aish, maknanya dah nak sampai akhir tahun 2015. Cepatnya masa berlalu. Cepat sangat. Jums baca celoteh kosong ilaa pasal jarak ni. Not me. Tak pernah bercinta jarak jauh. Macamlah pernah bercinta banyak kali. Hampeh! Ni ilaa cerita sal member. JARAK dan UJIAN. If ilaa, memang tak nak diuji dengan PJJ (perkahwinan/percintaan jarak jauh) tapi apakan daya if semua tu sudah tertulis oleh takdir.

Perempuan atau lelaki sama je dalam hal cemburu ni. Cuma berbeza pada ego dan sikap. Setuju tak?Yes! PJJ banyak menguji kesetiaan, keimanan dan sikap toleransi pasangan. Sekarang ni tak heran, zaman serba canggih ni dorang boleh guna skype,facetime and pelbagai media sosial untuk berhubung dengan pasangan. Dulu maybe boleh dengar suara je kan. Ada untungnye jugak perkembangan teknologi terkini. Ambik kebaikan dan buang keburukan.

Ilaa memang takde experience dlm PJJ ni tapi apa yang ilaa boleh lihat, PJJ ni agak mencabar kepada setiap pasangan yang dah kahwin. Mana taknya, tiap hari pasti kita akan tertanya-tanya apa pasangan kita sedang buat, dah makan ke belum, baju dah basuh ke tak dan yang paling kita risau pergaulan mereka di tempat kerja macam mana. Lebih merisaukan bila si suami terpaksa tinggalkan anak bersama-sama si isteri. waaa, cukup tak kuat bila pikir semua ni. Salute korang PJJ!!

Tapi ilaa pernah tanya ofismate, how they facing this every single day without their husband. They said ' Wajib call/mesej setiap hari untuk mengetahui keadaan pasangan nun jauh di sana'. Dorang cakap rasa macam kembali zaman bercinta. Telefon tak lekang di tangan. Tak kesahlah kan sebab dah jadi suami isteri. Bila jumpe, SubhanaAllah tak boleh cakap perasaan hepi tu kan. Gils laa if tak kan?hee


Btw,  tiap perlakuan isteri kepada suami or suami kepada isteri semuanya dapat pahala. betoi tak?rindu pada pasangan pon dapat pahala. Khas untuk yang dah kahwin laa. hee.okehlaa, dah jauh merepek dan merapu. Mohon positifkan diri dalam sesuatu perkara. Avoid negative thinking. InshaAllah semuanya pasti berjalan dengan baik. Hidup berkat, akal sihat dan minda yang waras. 
Kbai!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...