Posts

Mama Feeling : Risau Tetap Ada

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Salam 6 Sya'ban salam bulan islam. Bulan by bulan berlalu. Masa demi masa berlalu. Amal bertambah ke berkurang?ke maintain macho dan ayu?hiksss
Hari ini hari ke sembilan Aqil masuk school. 2hari lepas dia cuti disebabkan sakit tonsil. demam tiba-tiba dan alhamdulillah dalam masa satu hari dah sembuh. Syukur sangat-sangat tapi dia makin melekat dengan ilaa.
Pantang ilaa hilang depan mata terus cari macam kucing hilang anak. Alahai anak, kenapa jadi macam tu. Nak makan minum pon kena pancing dengan toys baru jadi. Takpun dengan cerita superwings.
Hari ini, terpikir keadaan dia setelah 4 hari ada bersama-sama dengan ilaa. Tidur lena. Tahu-tahu je sebab berkepit dengan ilaa 24jam. Ahh, rindu anakk sangat-sangat  =.=' . Tak sabar nak pi ambil dia dekat tadika after office hour.
Mesti dia excited sangat-sangat bila tahu mama dia yang ambil. Biasanya babatok nah kali ni mama sendiri ambil Aqil ok?harap-harap dia baik-baik aje di tadika. Tak mer…

A Moment to Remember : Aqil Dah Boleh Makan Nasi Keras

Image
kredit : atok google image
Assalamualaikum dan selamat pagi. Dah masuk 23 Rejab dah. Maksudnya tak lama lagi nak masuk Syaaban. Sangat-sangat cepat kan. Anak pon dah banyak belajar benda baru termasuklah suasana baru.
Alhamdulillah kesan positif pertama selepas hantar aqil masuk tadika adalah dia dah mula makan nasi keras. sebelum ni dia tolak mentah-mentah nasi keras. kali ni ilaa try bagi dengan sup. dah standby buka mulut tunggu orang suap.
Suka nya bila si manja mula makan. sebelum ni dia makan nasi bubur je. kalau tak masin tak sah. next time inshaAllah nak try bagi nasi dengan ayam pulak. mana tahu dia terima. inshaAllah. 3rd day kurang sikit risau tak macam hari pertama.
Mil and fil bagitahu Aqil suka school walaupun kadang-kadang nangis jugak. Harap-harap cukup seminggu dia dah boleh biasakan diri dengan school. pandai berdikari dan macam-macam lagi. Kuatkanlah hati kami Ya Allah.
Jauhkanlah anak kami daripada bencana-bencana daripada manusia mahupun persekitaran sekeliling. …

Mama Moments : Aqil 1st School

Image
imej atok google


Assalamualaikum w.b.t Semalam satu episod sedih buat mama Aqil. Satu pengalaman baru sebagai mak. Satu pengorbanan besar buat ibu-ibu yang bekerja.Satu kewajipan buat ibu yang bekerja.Suspen tapi itulah kenyataan kan.
Semalam 08 April 2018 Aqil masuk tadika homalee. Walaupun umur dia baru 1 tahun 3 bulan, ilaa terpaksa hantar dia disebabkan mak ilaa kena jaga baby newborn . So, ilaa tak nak susahkan dia. Ilaa and asben decide hantar ke tadika homalee.
Ilaa rasa yang ilaa ni seorang mak yang kejam bila hantar anak kecil lagi ke tadika. Kita bercerita maybe ada yang faham ada yang tak. Orang yang menanggung je rasa kan. Demi kebaikan anak dan demi kebaikan semua, ilaa paksakan diri untuk hantar jugak anak ke tadika.
Walaupun berat sangat hati ni nak lepaskan tapi terpaksa demi melihat dia membesar dengan baik. Biar dia berdikari dan mampu berkawan dengan semua orang. Pengorbanan itu nampak kecil walhal itu pengorbanan terbesar bagi setiap ibu.
Merelakan anak sendiri di…

Angan-Angan : Termakbul

Image
imej : atuk google 
Assalamualaikum dan selamat petang.  Salam 1Rejab uols. Siapa yang Allah pilih untuk berpuasa hari ini maksudnya awak sangat-sangat beruntung untuk merebut pahala di dunia lagi kan?Alhamdulillah. Nampak skema tak kali ni penulisan ilaa?ecece,serius pulak kite kali ni. Terasa diri ini dah menginjak ke usia 30an walhal belum lagi.
Apa yang ada dengan angan-angan termakbul ni? Tadi ilaa berpeluang baca semula entri-entri lama which is ayat macam nak muntah hijau pon hado. Gedix pon hado. Pengsan mak baca balik isi-isi macam cendol. Then I was like err terkejut sebab ada entri ilaa berkaitan dengan angan-angan ilaa sebelum ni dan you noe wat alhamdulillah ilaa dah dapat semua tu . 
Maksudnya Allah dah makbulkan angan-angan ilaa walaupun berangan ok. Ilaa pernah dengar orang selalu cakap apa yang kita fikir mesti akan terjadi. So jangan pikir bukan-bukan pasal masa depan kita. Dalam banyak-banyak hari, akan ada satu hari Allah akan makbulkan doa kita. betol tak?
Tolong…

Review : Jamu Ratu Dara

Image
pinjam gambar atuk google


Assalamualaikum! Hari tu ilaa review berkenaan dengan pil perancang yasmin. Kali ni ilaa nak review pasal kebaikan jamu ratu dara dekat korang. Ni feedback ilaa sendiri. Kalau korang ilaa tak tahu lah kan macam mana. Samada serasi ataupun tidak. Jamu ni anak dara pun boleh consume. Nama lagi ratu dara uols.My office mate consume this jamu sampai habis satu botol. Tu tandanya ok la dop?hee
Kenapa tak continue je pil yasmin?ohoii, ilaa ni bukan jenis setia dengan satu produk chuols. sebelum ni BVRC, pastu pil yasmin. Kali ni berpaling arah pada Jamu Ratu Dara. Nak cuba lah kan satu-satu. Mana tahu hasil kebaboom uols.
Ilaa mula consume JRD ni dalam bulan Januari ke Februari macam tu lah. Alhmdulillah serasi dengan ilaa. Kenapa? Antara kesannya adalah :
- period jadi teratur - kulit jadi makin gebu dan mulus
Hari pertama consume JRD ni ilaa rasa mengantuk sangat-sangat. Kena tidur dulu dalam 5 minit. Lepas dah terbiasa makan jamu ni,dah tak ngantok. Next untuk …

Ujian : Retak Seribu

Image
Assalamualaikum and good morning gais! Sekali lagi Allah bagi ujian dekat ilaa. Nah tengok gambar tu. Retak seribu hatiku. Dahlah retak duit pon turut melayang. Alhamdulillah, ini baru ujian kecil daripada Allah. Nasib baik tak melibatkan nyawa dek kerana kecuaian manusia dalam bekerja. Apa kena mengena dengan kecuaian manusia?apa pula ni?
Sebenarnya cermin kereta ilaa retak disebabkan kerja-kerja mesin rumput di sekitar tempat kerja. Selepas thumb print out, ilaa terus keluar dan bila masuk kereta baru perasan cermin dah retak. MasyaAllah. Pada mulanya ilaa ingat cubaan nak mencuri tapi bila inform dalam group whatsapp  family, dorang cakap ni sebab terpercik batu orang mesin rumput.
Cuak giler ilaa disebabkan ni pertama kali berlaku. Ilaa ni dahla penakut dan cepat nervous. Terus whatsapp husband then dia call ilaa tanya apa yang telah berlaku. So, husband suruh tunggu dalam kereta until dia sampai from Bachok. Kejadian ni di Pengkalan Chepa. 
Ilaa ada jugak bagitahu officemate. do…

Mama Moments : Berjaya 1 tahun 1 bulan

Image
Assalamualaikum dan selamat petang.
Hai..hai..hai. Dah masuk bulan Februari dah kita ni. Time flies sangat cepat. Tak dang nak kejar kan. Begitu juga dengan rumah tangga dan my little Aqil. Dah semakin membesar dengan sihat dan cerdik.

Alhamdulillah, Muhammad Aqil dah boleh berjalan dengan baik walaupun baru level lesen L. Lucu pon hado gembira pon hado. Bila dah boleh kaki ni mashaAllah, asyik nak berjalan je. Suka sangat pegang jari mama ke papa dia ajak nak pi jalan-jalan.

Perasaan tu tak boleh nak digambarkan sebab dapat tengok anak membesar depan mata. Dulu baru meniarap,merangkak now dah boleh berjalan berlari merata-rata. seronok sangat tengok dia explore dunia dengan cara  tersendiri.

Yang tak tahannya, dia makan everything yang ada depan mata. risau jugak lah sebab apa, kuman is everywhere. inshaAllah, harap Muhammad Aqil menjadi anak yang soleh penyejuk mata kepada mama papa dunia dan akhirat. aamiin

Appreciate Post :Dua-Dua Aku Sayang

Image
Assalamualaikum Selamat Tahun Baru 2018. Masih tak terlambat lagi kan nak wish?hee. Have been busy for a while bila masuk tahun baru ni. Sebagai mak, pekerja dan peniaga. Senang tak senang , susah tak susah. Korang yang in the same shoes with me tahu lah macam mana kan.
Once blessed with a wonderful mother I am twice blessed with my mother -in-law 
Indah dan cantik sungguh kata-kata di atas ni. Dikurniakan mak dan mil yang sangat-sangat baik dan pemurah,polite dan caring. Umpama memiliki dua orang ibu. Beruntung kan ilaa?Alhamdulillah, itu antara nikmat rezeki ilaa yang Allah kurniakan. Rezeki tak semestinya dalam bentuk wang ringgit . Allah hadirkan orang yang baik itu pun dikira rezeki.
Teringat ilaa bila kena warded selepas deliver si Aqil. Malam tu ma,abah,mama dan baba semua ada tunggu kelahiran si kecil ni. Masa ilaa tengah dalam proses check 'jalan', ilaa ditinggalkan sorang-sorang dalam bilik scan. Bayangkan masa tu takde orang langsung. Sejuk sangat dan ditinggalkan alm…

Memories : Achieve Dreams From Calendar

Image
Assalamualaikum.. Tak lama lagi dah nak masuk tahun baru. Bertambah lagi satu angka umur kita. Rasa diri ini dah makin tua. Alhamdulillah target ilaa untuk nikah pada umur 25 dan ada anak tercapai. Syukur. Apa kena-mengena dengan kalendar pulak?
Tiap orang punya cara yang berbeza-beza untuk capai apa-apa target hidup mereka. Ilaa pun sama. Apa yang ilaa nak target ilaa tulis siap-siap dalam kalendar notes dalam telefon. So, bila dah sampai tarikh tu reminder akan keluar kan?heee. Tu tujuan utama ilaa . Benda yang kita tulis 3 4 bulan lepas belum tentu kita akan ingat balik. Betul?
So, untuk merealisasi impian dan angan-angan mat jenin eh bukan. Impian dan angan-angan hidup, ilaa dah set mana-mana bulan dalam kalendar. Takde orang yang mampu ingatkan masa depan kita melainkan diri-sendiri.Tiada yang mampu bagi kesedaran kalau bukan kita sendiri.
Tahun lepas ilaa target nak kahwin umur 25 pada tarikh birthday ilaa 13 Mei . Dah tulis siap-siap aku nak kahwin pada tarikh tersebut dengan…

Mama Moments : Aqil Dah Mula Bertatih

Image
Eh didi lah mama =.='

Assalamualaikum dan gemorning awak! Selamat berhujung minggu dan selamat bekerja. Sunday blues ke Sunday mood ke apa mood entahlah. Nak memulakan kerja hari pertama cenggini lah gayanya. Ke hulu hilir tup-tup update blog dulu ler jawabnya.hehehe
Alhamdulillah, 2 3 hari lepas its was a good news to me and asben . Bukan dapat baby baru but lebih daripada tu lagi. Boleh tak jangan suspen sangat?Annoying betul kan.Takdelah, tengok tajuk entri ilaa. Kalau awak adalah ibu yang baru beranak satu maybe perasaan hepi tu sama macam ilaa kot. If awak dah anak ramai, tak tahu perasaan tu macam mana. samada hepy berganda2 ataupun still sama.
Khamis lepas bila ilaa sampai je rumah, maa bagitahu yang Aqil done his 1st early step to walk. Bahagia bakk hangg. Hepi giler. walaupun baru 2 3 langkah tapi dah ada progression dan dah ada tanda dia dapat berjalan dengan baik bila cukup umur setahun.hoorayy to me and asben.
Mertua ilaa sangat excited nak tengok Aqil boleh jalan. Si…