Posts

Aqil Dah Tumbuh Gigi

Image
sumber gambar : atok google
Assalamualaikum dan selamat petang. Mengantuknye bila dah masuk waktu petang macam ni. Terhangguk-hangguk ,tergeleng-geleng kepala ni. Nasib tak pakej dengan zikir.hahaha. Mula lah nak cari idea nak menaip entri kali ni. Nak baca silakan. tak nak baca please leave.auumm,acah-acah garang.
Alhamdulillah, Aqil masuk umur 9 bulan dia dah tumbuh 2 gigi bawah dan 2 gigi atas. Ya ampun, cute sangat tiap kali dia senyum. dahla muka acah-acah gegirl. rambut curl pulek tu. kan tertukar dengan baby girl.Makin aktif si budak Aqil ni sampai kadang-kadang tak nyempat nak layan keletah dia.
Makin membesar makin sado mama dan papanya. Tu belum boleh berjalan.dah boleh jalan tak tahu la tu apa jadi.moment to be create. bila dah besar, mesti rindu yang kecil. siapa-siapa pun camtu kan. enjoy moments ketika dia kecil gittew.
but mama is trauma bila dah ada gigi ni. kemain laju bebeno dia gigit. aiyakk, ibu-ibu ada tips tak macam mana nak avoid anak menyusu gigit kita?

Kesan Pil Yasmin Kepada Diri Sendiri

Image
Assalamualaikum.
hai..hai..hai..Tetiba kan hari ini nak share testimoni diri-sendiri consume pil yasmin for the first time. Syarat makan pil yasmin ni kena makan ketika 1st period dan sehingga habis 21 biji which is satu papan tu. Then berhenti 7 hari baru consume balik.

Sebelum consume yasmin ni, ilaa banyak kali google kesan dan feedback pengguna. takot jugak ada side effect yang teruk. Nak rancang sendiri takut kelaaut.hahahaa. So, pikir punye pikir ilaa pon decide nak ambil noriday ke yasmin?orang cakap untuk ibu menyusu noriday sangat-sangat recommended.

Kenapa?sebab boleh tambah susu. tapi kenapa ilaa ambil yasmin jugak walhal anak masih menyusu?haa,sebab kulit punya pasal. Orang cakap makan pil yasmin ni buat susu badan kering, sakit kepala yang teruk dan selera makan jadi berkurang.Jadi, tawakkal jela cubaan untuk consume pil yasmin ni.

1st week ilaa consume yasmin ni kepala mula sakit. ilaa memang anti dengan mana-mana ubat dan supplement yang boleh buatkan kepala ilaa nak m…

Lucu Baca Entri Lama

Assalamualaikum
Hai selamat petang awak! Hai update blog macam banyak free time jer ni.ahahaha. alaa, kasi can sis nak hupdate blog aini. tak boleh move on bila nak bercakap pasal entri lama-lama yang zaman font macam ni AiAa then yang capitalize each words. tu belum masuk part susun ayat dan istilah bahasa Inggeris.

Nak ketawa pon hado, malu pon hado tapi kenapa tak delete je suhaila?haa, orang cakap setiap perkataan,kenangan dan situasi yang berlaku suatu ketika dahulu ada valuenya tersendiri. paham tak maksud ilaa?macam ni, entri yang lama if kita re-read pasti kita akan dapat mengimbau kembali pada masa tersebut. Value dia ada pada waktu penceritaan tu.

Masa tu kita mula lah teringat balik cerita lama-lama. No wonder if kita sendiri pon annoying baca apa yang kita sendiri tulis. That's why ilaa takkan delete entri KUNO dahku tu walaupun pening kepala nak hadam penceritaan tu or cerita separuh jalan. Melainkan kisah cinta monyet dulu dahku delete ler sebab dah kahwin dengan or…

Si Aqil Si Jantung Hati

Image
Tengok gelagak si Aqil ni, letih la tu selepas cubaan nak merangkak

Assalamualaikum Besar dah anak teruna kami. Dah 9bulan dah. makin aktif dan makin menceriakan hati kami dengan telatah dan gaya baru . Geram jer nak cubit budak nih. sekarang ni aktif duk berlatih nak berjalan. Mentang-mentang lah pandai berdiri sendiri. Suka hati je lepas tangan.hahaha
Aqil ni pantang je tengok papa dia. mula lah membebel dalam bahasa dia. buat-buat menangis lah apalah nak tarik perhatian papa dia. amboi, kemain ye sayang. nasib mama biar kan je.heee
Harap lah nanti cocok cukup bulan ni dia tak demam. dah lama kan tak kena cocok. runsing jugak if dia terkejut. maklumlah, jatuh pun jarang-jarang, apatah lagi kena jarum  kan. hahaha.macam lah orang lain takde anak.runsing dia lain macam gitu.
oklah, bai!!

Aqil First Step

Assalamualaikum Hai awak! I is excited dan hepy sangat-sangat sebab Aqil dah 9 bulan. Makin banyak perubahan baru pada budak demok ni. makin rindu dengan telatah si kecil. antara perubahan bila dia dah masuk 9bulan adalah :
- mula belajar merangkak tapi cepat 'parking' means cepat sangat nak duduk sambil melantun  - nak bergantung pada benda-benda di sekeliling (kononnya nak belajar berjalan)..hee - tidur makin aktif. kejap kiri kejap kanan. kejap kaki atas kepala. 
Ramai yang tertukar ingat si Aqil ni baby gurl. kenyataannya adalah Aqil is a Boy!. aiyakk, sian anak mama, dah ensem pakai kemeja orang still ingat gurl. Yang penting mama papa sayang Aqil. Rindu gile anak dekat rumah bila masuk kerja. Siapa yang tak sayang anak oii!
Makin cerdik. bila tengok je citer Didi and friends, masyaAllah khusyuk tak hirau dekat orang. panggil lah berjuta kali pon, memang tak dengar. makin suka mak-mak dan pak-pak saudara dia menyakat. Muhammad Aqil  semoga membesar jadi anak yang soleh, …

Aqil First Travel

Assalamualaikum dan selamat petang! Salam Zulhijjah. Terlupa hari ini adalah hari pertama bulan Zulhijjah. Korang puasa tak?*ahkak pon tak puasa tapi ada hati nak tanya kan2. Alhamdulillah, makin cepat masa makin meningkat umur. Amalan makin banyak tak?hahaha.
Excited hari ni nak bercerita pasal si demok Aqil first travel. Minggu lepas ilaa pi kenduri saudara sebelah husband di Damansara dengan flight. U noe wat, I is nervous sangat-sangat sebab ini adalah pertama kali naik flight bawa Aqil. Macam-macam dalam fikiran ni. Karang Aqil meraung bunyi enjin flight or popo atau macam-macamlah sampai happy bertukar stress tau. Dah lah pernah baca kecoh news dulu-dulu pasal satu  airlines tempatan ni melarang sorang passenger bawa infant disebabkan anak passenger ni meraung. Kononnya mengganggu passenger lain. Adeh!
Pada hari pertama nak bertolak daripada rumah ke Airport Sultan Ismail Petra,Pengkalan Chepa Aqil ok lagi. Happy semacam je. Tahu-tahu je nak bawa dia pergi jalan-jalan tapi kecu…

Anak Anugerah Terindah

Image
Assalamualaikum and gemorning awak! Nak share pengalaman deliver baby macam panjang lebar . Tak pasai-pasai terlena depan laptop baca entri ilaa kali ni. Tetiba rindu si demok Aqil dekat rumah :( . Teringat jer telatah si kecil bila dah masuk office ni. Dah makan ke tidak, dah mandi ke belum ke tengah lena dibuai mimpi. Hmm, rinduunyeeee!!
Anak memang anugerah terindah bagi setiap ibu bapa. Harta yang paling berharga selain mak ayah kita. Sayangi anak just like nyawa kita. Kenapa lah ada kes dera anak ni. Dorang ni boleh dikatakan sebagai apa ye buat anak macam binatang.*sis mulaa geram!. Ye, mungkin ada jugak disebabkan tekanan hidup, si suami abaikan rumah tangga, si isteri sibuk mencari duit taapi why anak jadi mangsa?
Betul kan ilaa beritahu sebelum ni, if takde iman dalam diri dan niat yang salah untuk mendirikan rumah tangga, bahtera rumah tangga mudah dilandai ombak. End up dengan apa?Cerai! Nauzubillah minzalik. Kan dah cakap kahwin ni adalah satu PERJUDIAN hidup. bukan sekad…

Jangan Serkap Jarang

Assalamualaikum! Hai selamat tengahari. Alhamdulilah sejuk bumi Kelantan hujan di pagi hari lagi. Makin teringatkan anak di rumah dan bantal je ni*apadaa..kirija laa. Actually, mata ni dah mengantuk sakan dek cuaca yang sejuk plus banyak dah kerja yang dah settle.
So, disebalik mengantuk yaa amat datanglah idea nak menulis entri pada waktu mood swing ni. Tahu tak apa maksud serkap jarang? Itu simpulan bahasa tau. Jangan gi godek google translate. Karang keluar maksud yang berbeza. Serkap jarang ni maksudnya tuduhan yang dibuat tanpa fakta/bukti yang kukuh ataupun secara agak-agak sahaja.
Kadang-kadang minded orang ni berbeza-beza tau. Nak cakap kebanyakan tak tapi majoriti macam tu*jangan kecam ahkak. Too much negativity sebelum bertindak. Tak fikir dulu apa kesan serkap jarang ni. Nak buat canne, dah batu api pon ramai. So, tak kesah lah si pendengar pun terus terbakar dan menyerang sesiapa sahaja suspek yang disebut.
Kita bila dah marah dah tak pikir panjang dah. Terus aje ikut kepala s…

Bawal Lovers!

Image
Assalamualaikum
Tak lama dah kan nak habis tahun 2017. Cepat do oh ore klatey oyap. Nak bernafas pon tak sempat*cepat sangat masa berjalan. Yang bujang dah kahwin, yang kahwin dah dapat anak. Yang ada anak makin bertambah anak.hahaha. Sorie, tersasar jauh daripada entri.ngee

Bawal lovers!
Haa, mak jems nak bagitahu siapa peminat bawal bolehlah jenguk kita punya instagram boleh klik seperti di bawah  :

BL BY ILAASUHAILAA
BL BY ILAASUHAILAA
BL BY ILAASUHAILAA
BL BY ILAASUHAILAA
Untuk pengetahuan awak, ni adalah bawal terbaik selepas bawal asli. If nak bawal asli, korang boleh je request dengan ilaa. Tempahan siap paling AWAL 3 hari dan paling LEWAT 7 hari tak termasuk cuti am dan cuti hujung minggu.
Cara nak order?
1. Pilih design yang berkenan
2. Pilih kod warna
3. Terus whatsapp ilaa (nombor untuk di whatsapp ada di ig shop ilaa)
Batu jenis apa?
Batu yang ilaa guna adalah COPY 90% SWAROVSKI. Berkilat sangat chuols! Tertutup la mata dek kilauan batu tu. Tak caya?Kena beli dulu baru awak boleh j…

Orang sabar adalah orang yang kuat

Image
Assalamualaikum
Hai awak!

Sudi ler jenguk blog kita. Sikit ke banyak manfaat itu terpulang daripada diri sendiri. Ilaa doakan awak dekat luar sana sentiasa dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik dan yang paling penting sentiada berada di bawah lindunganNya.aamiin