Teman Alam Maya

Monday, November 21, 2016

Teruja Menunggu Kehadiran Si Kecil


Assalamualaikum w.b.t
Hai awak! perasan tak kita ni makin hampir kepada penghujung tahun 2016. Alhamdulillah, semua wishlist 2016 ilaa tertunai dan makin teruja bila tahun baru bersama-sama kehadiran si kecil kami. Gotch! nervous sebab still counting hari kejadian and am call that day as a our 2nd BIG DAY. teruja, takut dan of course satu lagi pengalaman baru as a mother.

Fyi, kami tak sempat pon pi holiday or honeymoon disebabkan kekangan masa bekerja. kebetulan cuti pun tak banyak yang tinggal. yelakan, merisik + bertunang + nikah pada tahun yang sama. jadi, banyaklah cuti ambil. its ok, kita tunggu si baby besar sikit kita bawak dia sekali. asben paling excited bawak baby bercuti. amboi, kemain mengalahkan mak dia.

awak yang baca ni, camne ye persiapan korang untuk deliver baby? ilaa ni quite gelabah dan runsing bila tarikh due semakin dekat. yelakan, this is my 1st time. start from barang-barang yang perlu bawa ke hospital untill keadaan di hospital. memang sebelum ni ilaa ada pengalaman jaga 3 orang kakak bersalin di hospital tapi tu jaga orang bersalin tapi kali ni diri-sendiri.gituu ^^,

harap-harap baby keluar pada tarikh due. jangan secara mengejut macam anak ofismate. kandungan baru cecah 8bln dah beranak. tu pun berat baby baru je 1.5kg. kesian sangat kena warded dulu sebab jantung baby lemah sebab terlalu kecil. ilaa doakan agar mak ayah serta baby dorang kuat dan cepat sembuh. aamiin.

haa, memang bila dah masuk 8bulan ni susah nak tido ke awak?baby aktif bergerak pastu asyik mengeras je perut. hahaha. sakitt wei. macam marah plak if salah posisi tido. ke memang macam tu bile dah masuk 4th trimester?macam-macam kan pengalaman ibu mengandung ni. ada yang lebih teruk lagi tak boleh baring terus sebab sakit tulang belakang. ilaa alhamdulillah berkat doa asben,maa abah sakit tu jarang sekali datang.

satu lagi, memang menjadi kegilaan si ibu once dah masuk Manjaku , baby shopping centre and so on. kalau boleh, semua nak rembat semua nak beli. rambang mata jadinya. tengok yang tu berkenan, tengok yang ni berkenan ^^, hamekk kau nak bayar tu baru perasan baju kecil tapi harga haaa terbeliak biji mata. yelakan, kalau boleh yang 1st ni biarlah berkualiti dan puas hati. tak gitu ibu-ibu?ahak!

oklah. sambung kerja dulu. harap bulan depan sempat lagi update blog ni. inshaAllah. bai awak!

Monday, October 24, 2016

Pengalaman Si Bakal Ibu

Assalamualaikum w.b.t dan selamat pagi!
Haii awak! Fuhh, still menghitung hari menunggu kehadiran si kecil kami yang dah tak berapa lama lagi masanya akan keluar. Alhamdulillah. Walaupun ada hari-hari yang sukar namun itulah menjadi pengalaman manis kepada ilaa sebagai bakal ibu. Maklumlah, mak kita dulu-dulu pun ada pengalaman mereka tersendiri dalam membesarkan anak-anak. Sekarang turn kita lah pula merasa semua tu.

Syukur diberi peluang untuk merasa menjadi ibu dalam masa umur yang masih muda serta suami yang memahami kehendak dan keperluan si isteri. Cari yang beriman bukan sekadar mendidik bab agama tetapi yang boleh mengajar kita tentang kehidupan dan menjadi isteri yang baik kepada suami serta keluarganya. Jangan bodohkan diri kerana cinta sebab semua itu merugikan diri-sendiri dan masa depan.

Nak berkongsi pengalaman sepanjang pregnant ni rasanya tak cukup satu hari.ahak!gurau je. apa yang ilaa boleh kongsi, ilaa mengalami alahan yang teruk for 1st trimesters pregnancy. diuji pula dalam bulan puasa and I lost 5kg dalam masa sebulan. dah nama alahan kan, makan muntah minum muntah. bau wangi ke busuk ke wajib muntah. paling ilaa ingat sampai sekarang tak boleh bau shower cream life buoy yang merah tu. nak pengsan bila bau tu sampai lah sekarang.

Masa tu ya Allah give up dah. macam nak berhenti kerja je. Alhamdulillah Allah masih kuatkan semangat ilaa. mampu lagi pergi kerja walaupun kadang-kadang terpaksa balik rumah sebelum habis waktu ofis hour. at that time, husband being the most helpful person. penyabar dan memahami keadaan ilaa masa tu. siapa tak kasihankan bini oii if hari-hari muntah. dah macam jaga orang sakit dah kan. semoga husband dimurahkan rezeki dan dilimpahi rahmat dalam kehidupan hingga akhir hayat.

satu lagi alahan yang paling tak masuk akal bila ilaa tak boleh kena air sejuk bermula pukul 6 pagi hingga 7 pagi. sangat-sangat pelik ok!if ilaa kena je air dalam waktu tu, ilaa wajib MUNTAH HIJAU. rasa macam semua urat-urat ni nak keluar daripada badan. mashaAllah. sakit tu tak boleh cakap. dahsyat kan ujian orang mengandung ni. terpaksa tahan disebabkan ilaa bekerja. muntah pun muntahlah. takkan nak pi kerja tanpa mandi. eeuuuww, ku rela muntah ok.hahaha. 

semua ni ilaa tulis dalam blog sebab nanti dah dapat baby, semua susah payah dan ujian serta pengalaman sepanjang pregnant ilaa dapat baca balik. bagus tak?^__^. bagi ilaa semua yang terjadi ni bersebab. nak jadikan kite orang yang bersyukur ketika sihat, tahu erti tanggungjawab, menghargai orang sekeliling kita especially suami, mak ayah, adik beradik serta mertua. betul tak?if kite selalu je senang, sihat dan tak pernah diuji, maybe kite leka dan terus leka dengan nikmat dunia. percayalahhh .

untuk bakal ibu di luar sana, bersyukur lah kerana anda dapat nikmat yang mungkin orang lain tak boleh merasa. once dah dapat peluang menjadi seorang ibu yang bakal melahirkan khalifah Allah di muka bumi ni, maka ayuh sama-samalah kita mendidik mereka menjadi anak yang soleh dan solehah. InshaAllah.aamiin





Monday, September 19, 2016

Menghitung Hari

Image result for counting days

Assalamualaikum dan gemorning..
Fuhh, makin lama makin tak larat nak bawa diri dek perut dah makin membesar dgn jayanya dan mak dia pon turut naik berkilo-kilo dan of coz padam muka kena minum air gula.hek! dah selera makan bertambah-tambah makan tak hingat dunia kau. diri-sendiri mau ingat.hahaha

Start embrio mula bertapak sehingga sekarang, dah penuh kalendar dengan pangkah merah biru. mana tak nya, menghitung hari untuk bertemu si kecil. semoga si kecil yang bakal keluar ni sihat walafiat dan bakal menjadi insan yang berjasa dunia dan akhirat. seriously cannot wait to see u my little baby. eventhough ilaa takot dan macam-macam dengar pengalaman nak deliver baby ni tapi InshaAllah, semoga Allah permudahkan segalanya. aamiin.

Alhamdulillah, walaupun sepanjang pregnant ilaa still ada morning sickness tapi tetap stay strong sebab ada suami yang penyabar dan penyayang. ada ma abah yang caring. dikurniakan mertua yang baik hati dan ipar yang sporting. adik-beradik yang always support ilaa. semua itu adalah faktor penguat semangat ilaa sampai ke hari ini. papepon, terima kasih kpd suami yang banyak bersabar melayan kerenah isteri yang cukup sensitif dan manja gilerr nih >.<

tinggal beberapa bulan lagi untuk deliver baby. nebes pon hado. harap dapat beranak secara normal dan segalanya berjalan dengan lancar. inshaAllah

#preggymoment #ilaasuhailaadiaries
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...