Teman Alam Maya

Tuesday, May 26, 2015

Counting for Ramadhan



Assalamualaikum..
Ya ampun, cepatnya masa berlalu. tak lama lagi dah nak masuk bulan Ramadhan. si kembar dah berubah status, ilaa? InshaAllah doa cepat-cepat ilaa pom same okeyh! aii, tak sabanya nak welcoming Ramadhan tahun ni. Tahun ni anak-anak saudara dah bertambah. wahh, mau pengsan Cik Lala kena count duit raya. tak boleh nak imagine meghiah gilaa..

Ermm,sekarang ni semua orang sibuk dgn majlis pertunangan si kembar ilaa. iols is JELES sangat sebab dia dah mulakan 1st step. ilaa ni masih mencari-cari lagi orang yg betul-betul ikhlas terima ilaa. nampak tak tajuk dah lari?ops, Ramadhan tiba Ramadhan tiba. Marhaban yaa Ramadhan..lalalaala

Dah nampak dah target bazaar Ramadhan sekitar tempat kerja and the most visited Bazaar Ramadhan di Stadium Kota Bharu. harap ada partner macam tahun lepas. fuhh, tiap-tiap hari after kerja pi bazaar.. tengok, bukan nak rebut buat amalan sunat tapi pi cakap pasal bazaar. mashaAllah. copp,  tak salahkan nak share ngn korang pasal benda ni.

nanti kite share amalan-amalan yang perlu dibuat sepanjang bulan Ramadhan. ok daaa!

Monday, May 18, 2015

10 Tanda - Tanda Bahawa Dia Bukan Jodoh Kita

 
 kredit : google image

Assalamualaikum..
selamat pagi. haa, kali ni ilaa nak share 10 tanda-tanda bahawa dia BUKAN jodoh kita! baca baik-baik ye. Selalunye kita bagi tips cara-cara nak knl jodoh kite kan. So, kali ni apa salahnya kita tukar angin sikit. *senyum. JODOH adalah benda paling unik dan istimewa bagi ilaa. Walaupun kita usaha macam mana pon nakkan someone but bila Allah kata bukan JODOH kita, benda tu takkan terjadi walaupun kita rasa benda tu quite tak adil tapi Allah Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana. Apa yang dirancang olehNya, sudah tentu mempunyai 1001 hikmah. InshaAllah. Jom baca tanda-tanda dia BUKAN jodoh kite :

1. Senarai Perkara Yang Tidak Kamu Setujui
Kamu mempunyai senarai tentang apa yang kamu tak suka tentang pasangan kamu lumrah manusia tak sempurna dan banyak kelemahan, tetapi apa yang kamu tak suka tentangnya dia mampu di senaraikan berpuluh-puluh dan kamu simpan dengan rapi di hati kamu dan tak mahu menunjukkan kerana kamu sayang dia.

2. Selalu menjauhkan konflik antara kamu berdua 
Jika berlaku salah faham itu biasa, tetapi apabila setiap masalah itu selalu cuba di jauhi dan bukan mencari penyelesaian., di simpan terus di dalam hati. Jika lama-lama di simpan jika berlaku konflik nanti masalah kecil pun boleh jadi besar kerana rasa tak puas hati yang berlarutan.
3. Dia tak pernah menhiraukan tentang kesihatanmu
Sebagai contoh, dia tahu kamu alahan tetapi bersama kamu dia tetapi hisap rokok dan tidak mempedulikan kamu.
4. Dia sentiasa mahu perubahan dari kamu tapi dia tak mahu berubah dirinya sendiri.
Dia mahu kamu berubah untuk jadi lebih baik, sebagai contoh dari memakai baju yang seksi kepada yang lebih sopan dan bertutup. Dari tak bertudung ke memakai tudung, dia mahukan perubahan kamu.Tapi bila tiba dia ? dia tak mahu lakukan perubahan , katanya susah untuk lakukan berubahan..
5. Dia tidak mempercayai dengan kamu
Kepercayaan ada teras dalam perhubungan , tetapi kalau tidak ada kepercayaan itu bagaimana perhubungan itu mahu di teruskan ? sebagai contoh kamu mahu pergi keluar tengok wayang dengan kawan-kawan dia meminta kamu laporkan setiap 1 jam apa yang kamu buat ? sebagai pasangan perlu ada toleransi dan kepercayaan.
6. Dia tak pernah menyokong apa yang kamu suka (impian dan cita-cita )
Sebagai contohnya impian kamu adalah teringin mahu jadi doktor , tetapi apa yang si dia katakan bahwa " tak payahlah jadi doktor , perempuan bila dah kawin tugaskan kat dapur juga " .
7. Dia selalu buat kamu bersedih, duka dan tiada mood
Bila jumpanya tak sah kalau tak bergaduh, tak sah kalau kamu mesti tak menangis kerananya. Sehinggakan menjejaskan aktiviti harian kamu dan buatkan kamu tak ada mood. Buat itu tak boleh , buat ini tak berkenan di matanya.
8. Dia tak pernah hargai dan peduli apa yang kamu buat
Dalam perhubungan saling menghargai satu sama lain itu satu pekara yang penting, tetapi bila kamu buat sesuatu untuk dia, tapi dia tak hargai ? kamu cuba masak mee goreng dan minta dia rasa ," awak saya tak makan mee goreng la ,lain kali tanya dulu sebelum masak tu,sama ada saya suka atau tidak" Si dia belikan tudung, "ishh awak nie belikan tudung nie tak cantiklah tak pandai betul pilih warna"
9. Tiada chemistry atau keserasian
Keserasian itu penting kerana kamu adakan hidupnya dengannya dalam jangka waktu mungkin lama. Jika setiap hari bergaduh, salah faham sikit bertumbuk, tak boleh buat salah sikit maka nak marah-marah? bagaimana nanti bila dah berkahwin ?
10. Dia tak pernah membicarakan tentang masa depan hubungan kamu berdua, hal perkahwinan dan membawa jumpa ibu bapanya.
Tujuan perhubungan cinta antara lelaki dan perempuan itu untuk apa ? bukankah untuk ke arah menjadi yang halal atau perkahwinan ? Jika hanya untuk couple ? rasanya itu bukan tujuan untuk kamu hidup. Dan tak pernah perkenalkan langsung pada ibu bapa kamu ? itu membukti dia tidak serius dengan kamu. Fikir-fikirlah.
Ini hanyalah pandangan kami sahaja, tiada kaitan dengan siapa-siapa. Hidup kita adalah mencari perhubungan yang halal dan di restui oleh ibu bapa dan ALLAH. Jika ke arah pekara yang baik in sha ALLAH Dia aturkan yang baik-baik untuk kamu, bersangka baik dengan ALLAH. Jika ada kesepuluh ciri-ciri ini kepada pasangan kamu maka fikir-fikirkanlah.

Tak semestinya ada 10 pekara di atas tak bahagia, boleh bahagia.. puncuk pangkalnya adalah diri kita sendiri.Jodoh itukan rahsia Allah siapalah kita untuk menidakkannya. Setiap manusia boleh berubah jika di berikan peluang. 10 tanda-tanda ini hanya sebarang rujukan sahaja, mari kita sama-sama muhasabah diri.
 kredit to : http://www.ikahwin.my



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...