<
IlaaSuhailaa
Cheapmon atau Kenan (Kelantan)
Saturday, May 6, 2017 • 7:33 PM • 0 comments

Image result for bayi sakit 

Assalamualaikum and selamat pagi.
Alhamdulillah hari ni dapat pergi kerja dengan aman. Kenapa?Meh ilaa share pengalaman ilaa sebagai ibu muda yang diuji dengan anak terkena cheapmon or kenan (slang kelantan). Seminggu yang sukar untuk ilaa dan asben menghadapi situasi ni. Parents yang dah biasa terkena benda ni, dorang akan paham macam mana perasaan dan cara-cara mengatasi semua ni.

Minggu lepas, after balik daripada Kedah si Aqil (3bulan) mula terkena demam yang quite panas. Sebelum ni badan dia dah mula naik ruam merah-merah seluruh badan dan muka :( . Mak mana tak sedih tengok anak menangis setiap kali panas dan gatal-gatal badan. First ilaa ingatkan naik chicken pox but my expectation is wrong. Aqil tak boleh tido malam. Asyik cakar muka dia macam serba-serbi tak kena. Terpaksa pakaikan Aqil mitten kalau tak habis berdarah muka dia. Ilaa dah mula buntu :(.

Allah Maha Kuasa. Pagi tu ilaa sentuh belakang kepala Aqil, then terjumpa 2 bijik kecil di kiri dan kanan kepala Aqil. Bila sentuh, biji tu macam lari. Terus ilaa bagitahu maa abah dan dorang cakap tu lah kenan. Patotla Aqil rasa miang-miang gatal seluruh tubuh. Pantang cuaca panas, mesti dia meraung. Tak tahu nak cakap macam mana bila dah jadi macam ni. Ingatkan terkena hama pon hado.

Maa suggest ilaa pi rawatan tradisional dulu. Pi lah jumpa tok wea (usia 80 lebih) . Pak cik memang pakar bab-bab sakit baby. ni kira kali ke dua ilaa pergi masa aqil umur 40 hari. Pak cik ni detect dia ada sawan tangis, kenan and sarat. Hamek kau, tiga serangkai jumpe. Lepas dia baca ayat-ayat suci al-quran, dia cakap kena sembur dengan buah pinang biar kecut biji kenan tu.

Pastu tiap pagi letak dekat lelangit sebelum gosok gigi dan gentel tempat biji kenan tu. Dah ramai ilaa jumpa dorang suggest macam ni tapi ilaa selalu je lupa. Nak buat canne, Aqil tak tido malam and i is ting tong ler pagi tu. After pi jumpe tok wea tu, ilaa pi jumpa pakar kulit. Dia cakap anak ilaa ni kulit sensitif. Hmmm, makin ramai jumpe makin banyak pula yang di detectnya.

So, Dr bagi lah ubat sapu kulit untuk kurangkan gatal. Dia cakap ada ruam dalam mulut Aqil menyebabkan dia panas dan meraung. Tak puas hati lagi dengan rawatan tu, Baba (mertua) ajak berubat tradisional dengan Pak su. kali ni ilaa harap sangat Aqil sembuh. Bila dah sampai rumah paksu, tup-tup dia tak sihat baru keluar daripada hospital. Frustnye tak boleh nak cakap.

Allah itu Maha Mengasihani. Rezeki Aqil Paksu sanggup rawat Aqil walaupun keadaan dia uzur. Alhamdulillah. Orang cakap, kenan ni biar dia naik dulu ruam-ruam tu sampai masa dia akan surut tapi baby akan kepanasan melampau lah disebabkan kenan ni. Kesian. Nanges ilaa tengok baby Aqil camni. Wajib kena tidur tempat ada aircond :(. 

Alhamdulillah, selepas hampir seminggu diuji dengan kesakitan yang dialami Aqil, suhu badan Aqil dah stabil dan ruam dah menghilang. Biji kenan still ada lagi dan ilaa doa sangat-sangat ruam tu dah tak naik nanti Aqil nanges lagi. entah-entah, maknya yang meraung.

Sebelum ilaa terlupa, korang boleh mandikan anak dengan mandian daun dara (tak tahu spesifik nama apa) or sabun daun gelanggang. Terus kering ruam-ruam merah tu. Alhamdulillah. Kita ikhtiar hanya Allah yang menentukan semuanya. Syukur Allah atas ujian dan kesakitan kerana ujian ni buat ilaa kenal erti sabar dan kerjasama.

#mamamoments



Hai April 2017
Saturday, April 1, 2017 • 9:45 PM • 0 comments




Image result for im backAssalamualaikum..
Hai April 2017. Tak berkesempatan wish tahun baru disebabkan ilaa deliver baby 11 hari awal daripada tarikh due iaitu 10/01/2017. Alhamdulillah I got baby boy Muhammad Aqil bin Alif Ismail :). Dilahirkan 30/12/2016 Jumaat seberat 2.89 kg setelah usai waktu subuh. Alhamdulillah.

Sekarang ni Aqil dah 3bulan. Yeayy! then ilaa dah mual masuk kerja terpaksa tinggal Aqil dengan mil. I is sedih sangat sebab Aqil tak nak minum susu botol :(. Dulu ok je minum susu botol tapi bila seminggu awal nak masuk kerja, tup-tup tak nak. Aiseyy camne ni Aqil. Lagi lah ilaa runsing.

Dugaan ibu bekerja kan awak. Nak kena tinggal anak demi mencari rezeki. Nasib baik ada mil dan pengasuh . Dahla dekat dengan tempat kerja. Lagi senang ilaa nak balik if ada pape masalah dengan Aqil. Syukur kepada Allah always bagi apa yang terbaik untuk hambaNya.

Sepatutnya Aqil kena cucuk cukup 3bulan semalam. Tup-tup demam. Macam tahu-tahu jer kena jumpa doc. Cerdik betul budak sekarang ni. Harap Sabtu ni dia tak demam lah. Kalau tak, siannyaa. Tak boleh cakap camne :(.

Okbai!

Kegilaan Baru - Mr.Muscle Pencuci Toilet
Wednesday, December 28, 2016 • 7:08 PM • 0 comments

Image result for mr.muscle toilet 

Assalamualaikum..
Selamat pagi awak. hari ini hari terakhir ilaa bekerja sebab bermula minggu depan 1 Januari 2017 ilaa dah mula maternity leave. segala debaran dah bermula sebab tarikh due dah tak lama dah. macam-macam dalam pikiran ilaa. fikir situasi bersalin macam mana and of course asben turut terkena tempiasnya sekali. maklumlah anak pertama, no experience lagi.

Kegilaan apakah ilaa maksud kan tu?tuu..tuu..tengok gambar tu. apa kena mengena dengan pencuci toilet?hahahaa, tolong jangan gelak macam orang gils ok. ini kenyataannya. dulu bila bau sabun tokol detol, ilaa sampai gigit sabun tu tapi kali ni obses gile dengan bau pencuci toilet mr.muscle ni.

MasyaAllah, best gile ok bau pencuci ni. memang perangai orang mengandung ni pelik eh. setiap kali nak mandi, wajib amek benda alah ni then pi sembur dekat lantai ok bukan dalam mangkuk tandas. eeuuw, masih ku tahu bezakan mana yang bersih mana yang kotor. ahh, memang menggila sungguh bau benda nih. khayal..hahaha..

papepon, itu hanyalah pengalaman dan kegilaan yang sementara nak deliver baby ni. inshaAllah soon tak buat perangai tak semengah ni dah. doakan segalanya berjalan lancar dan ilaa & baby selamat. aamiin




Welcome to my blog . Please navigate around happily. And follow me if you like to ;> Don't forget to leave your footsteps so I can visit you back ;3 bold italic underline strike

Diary About Link Stuff


Put your cbox code here ! :)
< Template By: Umi Humaira
Big helped: Wana
Owner: IlaaSuhailaa