Posts

Mama Moments : Berjaya 1 tahun 1 bulan

Image
Assalamualaikum dan selamat petang.
Hai..hai..hai. Dah masuk bulan Februari dah kita ni. Time flies sangat cepat. Tak dang nak kejar kan. Begitu juga dengan rumah tangga dan my little Aqil. Dah semakin membesar dengan sihat dan cerdik.

Alhamdulillah, Muhammad Aqil dah boleh berjalan dengan baik walaupun baru level lesen L. Lucu pon hado gembira pon hado. Bila dah boleh kaki ni mashaAllah, asyik nak berjalan je. Suka sangat pegang jari mama ke papa dia ajak nak pi jalan-jalan.

Perasaan tu tak boleh nak digambarkan sebab dapat tengok anak membesar depan mata. Dulu baru meniarap,merangkak now dah boleh berjalan berlari merata-rata. seronok sangat tengok dia explore dunia dengan cara  tersendiri.

Yang tak tahannya, dia makan everything yang ada depan mata. risau jugak lah sebab apa, kuman is everywhere. inshaAllah, harap Muhammad Aqil menjadi anak yang soleh penyejuk mata kepada mama papa dunia dan akhirat. aamiin

Appreciate Post :Dua-Dua Aku Sayang

Image
Assalamualaikum Selamat Tahun Baru 2018. Masih tak terlambat lagi kan nak wish?hee. Have been busy for a while bila masuk tahun baru ni. Sebagai mak, pekerja dan peniaga. Senang tak senang , susah tak susah. Korang yang in the same shoes with me tahu lah macam mana kan.
Once blessed with a wonderful mother I am twice blessed with my mother -in-law 
Indah dan cantik sungguh kata-kata di atas ni. Dikurniakan mak dan mil yang sangat-sangat baik dan pemurah,polite dan caring. Umpama memiliki dua orang ibu. Beruntung kan ilaa?Alhamdulillah, itu antara nikmat rezeki ilaa yang Allah kurniakan. Rezeki tak semestinya dalam bentuk wang ringgit . Allah hadirkan orang yang baik itu pun dikira rezeki.
Teringat ilaa bila kena warded selepas deliver si Aqil. Malam tu ma,abah,mama dan baba semua ada tunggu kelahiran si kecil ni. Masa ilaa tengah dalam proses check 'jalan', ilaa ditinggalkan sorang-sorang dalam bilik scan. Bayangkan masa tu takde orang langsung. Sejuk sangat dan ditinggalkan alm…

Memories : Achieve Dreams From Calendar

Image
Assalamualaikum.. Tak lama lagi dah nak masuk tahun baru. Bertambah lagi satu angka umur kita. Rasa diri ini dah makin tua. Alhamdulillah target ilaa untuk nikah pada umur 25 dan ada anak tercapai. Syukur. Apa kena-mengena dengan kalendar pulak?
Tiap orang punya cara yang berbeza-beza untuk capai apa-apa target hidup mereka. Ilaa pun sama. Apa yang ilaa nak target ilaa tulis siap-siap dalam kalendar notes dalam telefon. So, bila dah sampai tarikh tu reminder akan keluar kan?heee. Tu tujuan utama ilaa . Benda yang kita tulis 3 4 bulan lepas belum tentu kita akan ingat balik. Betul?
So, untuk merealisasi impian dan angan-angan mat jenin eh bukan. Impian dan angan-angan hidup, ilaa dah set mana-mana bulan dalam kalendar. Takde orang yang mampu ingatkan masa depan kita melainkan diri-sendiri.Tiada yang mampu bagi kesedaran kalau bukan kita sendiri.
Tahun lepas ilaa target nak kahwin umur 25 pada tarikh birthday ilaa 13 Mei . Dah tulis siap-siap aku nak kahwin pada tarikh tersebut dengan…

Mama Moments : Aqil Dah Mula Bertatih

Image
Eh didi lah mama =.='

Assalamualaikum dan gemorning awak! Selamat berhujung minggu dan selamat bekerja. Sunday blues ke Sunday mood ke apa mood entahlah. Nak memulakan kerja hari pertama cenggini lah gayanya. Ke hulu hilir tup-tup update blog dulu ler jawabnya.hehehe
Alhamdulillah, 2 3 hari lepas its was a good news to me and asben . Bukan dapat baby baru but lebih daripada tu lagi. Boleh tak jangan suspen sangat?Annoying betul kan.Takdelah, tengok tajuk entri ilaa. Kalau awak adalah ibu yang baru beranak satu maybe perasaan hepi tu sama macam ilaa kot. If awak dah anak ramai, tak tahu perasaan tu macam mana. samada hepy berganda2 ataupun still sama.
Khamis lepas bila ilaa sampai je rumah, maa bagitahu yang Aqil done his 1st early step to walk. Bahagia bakk hangg. Hepi giler. walaupun baru 2 3 langkah tapi dah ada progression dan dah ada tanda dia dapat berjalan dengan baik bila cukup umur setahun.hoorayy to me and asben.
Mertua ilaa sangat excited nak tengok Aqil boleh jalan. Si…

Appreciate Well Your Life

Image
Assalamualaikum dan selamat petang gais!
Banjir di Kelantan Alhamdulillah ada yang dah makin surut. Hari ni masih tak hujan2 since pagi lagi. Syukur. Semoga dijauhkan bencana alam. Aamiin.

Gais, ilaa tak tahu siapa readers ilaa sebenarnya dan dari peringkat umur berapa. Ilaa sekadar menulis dan bukan bajet tahu everything tau. yang nak baca silakan dan yang sentiasa follow blog ilaa , thank you so much for your time to read this.

Appreciate well your life. Apa tu?bunyi macam common sangat kan. macam lah orang tak tahu nak hargai hidup ni. dari segi apa kena hargai. dah ucap terima kasih?dah buat baik dengan orang sekeliling?dah senangkan hati orang lain?perlu ke buat semua tu?

Ada orang bila dah kehilangan orang yang tersayang, yang jaga dia elok-elok , yang berkorban everything utk dia barulah menyesal. No no no ok. tak elok buat macam ni.Bukan bermaksud suruh balas balik jasa baik orang tu atleast appreciate orang yang menghargai kita. betol tak?

Tak semua orang nakkan pulangan keb…

Ujian : Cermin Kereta Pecah Untuk Cubaan Mencuri

Image

Pengalaman Si Ibu : Anak Tak Nak Susu Botol

Image
Assalamualaikum. Hari ni baik hati sangat nak share dengan mommy out there pengalaman ilaa sebagai ibu yang diuji dengan anak tak nak menyusu botol. Dengar pon dah runsing apatah lagi yang merasainya. Korang yang baru nak timang cahaya mata ataupun anak kelahiran pertama, mehla baca cerita ilaa. mana tahu awak boleh jadikan pengajaran or langkah berjaga-jaga untuk bakal anak yang akan lahir.
Pada 2 April 2017 ilaa mula kembali bekerja setelah maternity leave selama 3 bulan. Ini adalah kelahiran putera sulung kami yang bernama Aqil. Pada mulanya Aqil tak meragam dan tak cerewet langsung dengan botol susu. takde masalah disebabkan dah mula minum susu dengan botol seawal umur 7 hari. So, ilaa tersangatlah lega bila dah ajar awal-awal lagi dengan botol susu walaupun doktor dan nurse marah.
Seminggu sebelum masuk kerja, Aqil mula tunjuk perangai. Dia mula tak nak susu botol. Mula meragam dan mula menolak mentah-mentah botol susu. Ilaa dah mula risau. macam mana nak tinggal pergi kerja if …

Surprise : Husband Teman Sepanjang Temuduga

Image
Assalamualaikum.. Mentang-mentang lah hari ni half-day, beria sakan update blog. Tersenyum sorang diri tersengeh tersipu-sipu bila teringat kan temuduga semalam. Kenapa?haa, tengoklah tajuk entri ilaa kali ni. Sejuta dalam satu rasanya. Beruntung badan si isteri dapat suami macam dia. #alhamdulillah.
Semalam ilaa hadir satu temuduga di Kota Bharu. Dahla datang lambat, buat hal betol kan. Seketriat dekat situ bagitahu ilaa adalah calon terakhir. So, boleh guess la kan pukul berapa akan habis. Mak aii, dahla setiap calon tu almost 20 minit ditemuduga.
Masa ilaa sampai ke tempat tu semua mata dah tertumpu dekat ilaa dan asben. mana taknya, dahlah lambat tup-tup asben ada sekali. Like alien pulak kami ni. Actually ilaa tak tahu pun asben nak temankan hingga tamat temuduga. After bersalaman dengan asben, ilaa terus turun kereta.
Tup-tup dia cakap tunggu kita turun sekali. Masa tu dah hairan bin ajaib. Aishh, buat apa turun. Nak hantar sampai dekat pintu masuk ke?Abaikanlah. Jom lah masuk …

Semoga Semuanya Selamat

Image
Assalamualaikum. Kali ni tak nak terlepas untuk mencatat moment terindah ma abah ke tanah suci Mekah. Alhamdulillah hajat ma abah tertunai jugak untuk pergi berziarah ke rumah Allah tahun ni.  Biarlah orang cakap benda macam tu pun nk kecoh. if you want to read, do stay but if you're annoying read this please leave out from this blog. tak marah cuma nak bagitahu..
Dah lama ilaa dengar ma abah nak pi Mekah tapi dengan bantuan baba, semua urusan dipermudahkan dan syukur jugak mereka dapat pergi bersama-sama dengan mama baba sebab dorang dah biasa menunaikan haji dan umrah. so tak runsing if pergi bersama-sama dengan orang yang berpengalaman kan.
Banyak jugak mama baba membantu ma abah dalam persiapan nak pergi umrah. lega sangat-snagat dan syukur mil and fil baik hati dan rasanya ilaa takkan pernah jumpa dah orang baik macam mereka. kenapa?biarlah Allah saja yang tahu. semoga Allah membalas jasa mereka didunia mahupun di akhirat.
Yang penting, ilaa doakan agar ma abah ,mama baba da…

Aqil Dah Tumbuh Gigi

Image
sumber gambar : atok google
Assalamualaikum dan selamat petang. Mengantuknye bila dah masuk waktu petang macam ni. Terhangguk-hangguk ,tergeleng-geleng kepala ni. Nasib tak pakej dengan zikir.hahaha. Mula lah nak cari idea nak menaip entri kali ni. Nak baca silakan. tak nak baca please leave.auumm,acah-acah garang.
Alhamdulillah, Aqil masuk umur 9 bulan dia dah tumbuh 2 gigi bawah dan 2 gigi atas. Ya ampun, cute sangat tiap kali dia senyum. dahla muka acah-acah gegirl. rambut curl pulek tu. kan tertukar dengan baby girl.Makin aktif si budak Aqil ni sampai kadang-kadang tak nyempat nak layan keletah dia.
Makin membesar makin sado mama dan papanya. Tu belum boleh berjalan.dah boleh jalan tak tahu la tu apa jadi.moment to be create. bila dah besar, mesti rindu yang kecil. siapa-siapa pun camtu kan. enjoy moments ketika dia kecil gittew.
but mama is trauma bila dah ada gigi ni. kemain laju bebeno dia gigit. aiyakk, ibu-ibu ada tips tak macam mana nak avoid anak menyusu gigit kita?