Teman Alam Maya

Tuesday, July 8, 2014

Bazar Ramadhan




sumber : google image

Assalamualaikum dan salam Ramadhan
tercuit hati pasal bazar Ramadhan tahun 2014 ni. tahun lepas sebagai pekerja airline tahun ni sebagai pekerja gomen. banyak plak perubahan dan kelainan ilaa dapat. dulu tiap kali masuk kerja, wajib pi bazar berdekatan dengan Aiport. sekarang, jarang-jarang je.

Gambar kat atas tu antara kedai yang paling laku macam barang panas gitew tiap kali puasa. satu periuk besar tu kejap je dorang jual. perhh, memang terbaik la kan nasi beriani ni.nak cube kena datang Kelantan and boleh pi bazar Kota Bharu berdekatan dengan stadium. makk aii, orang tu tak payah cakap. ramai sangat macam semut pon hado

yang paling feveret bila pi bazar ni sudah tentu tang makanan dan kuih muih. gulp, telan airliur lah korang. rambang mata pula tu. tak tahu nak beli yang mana satu. cop! jangan ikut nafsu. belilah mana yang perlu. kalau ikotkan hati sangat, satu bazar nak beli kan2.

kuih muih pula macam2 rupa. colourful gitew. bau pom sodaap. opss, tak pasal2 kan makruh.ok, dah2. psst, bazar Ramadhan dekat tempat korang paling femes apa ek?cer bagitahu ilaa. mane tahu boleh buat panduan berbuka di tempat orang.teheee

 


Wednesday, July 2, 2014

kenangan itu indah

 
google image

Assalamualaikum dan salam 3 Ramadhan korang.
alhamdulillah, sepanjang 3 hari berpuasa takde lagi rintangan dan ujian yang besar yang boleh melemahkan iman yang boleh buat diri ilaa down. copp,tetiba macam terlalu formal menulis blog kali ni. wewww, yang dah ngatuk bertambah mengantuk. entah-entah pengsan dulu sebelum ila membebel dalam blog ni.

kenangan itu indah jika ada yang pandai menghargai kehadiran orang yang tersayang. what I really means are mak ayah kita, family, adik beradik , kawan-kawan dan saudara-mara kita. disebabkan mereka semua, hidup kita ceria hidup kita selalu dipenuhi dengan kenangan. what about pakwe??nahhh, it should be the last thing in our memory. I guess soo.

sekarang ni nak abadikan kenangan tu senang je. amek gamba terus simpan dalam memori telefon. cenggitu lagi senang.hurm, bagi ila kenangan tu lebih baik daripada 1juta gambar sekalipom. apa yang penting, semua itu tetap terpahat di hati walaupun dah bersarang dah berkulat.

korang2, jangan hapuskan tiap kenangan yang sangat berharga. teruk macam mana sekalipon kenangan kita dengan orang yang kita benci, cukuplah sekadar peringatan. iye dop sayang? bergantung pada diri sendiri nak abadikan semua tu dengan cara bagaimana sekali pom. benda yang terjadi kadang2 bukan kehendak diri.

selamat berbuka puasa korang!

 


Saturday, June 28, 2014

Salam 1 Ramadhan

 

Assalamualaikum..
alhamdulillah, hari ni hari pertama umat islam seluruh dunia menyambut Ramadhan di mana bulan yang dinanti-nantikan oleh semua umat Islam untuk berlumba-lumba membuat kebaikan dan amal ibadah.

ada orang tunggu bulan Ramadhan ni untuk berubah ke arah kebaikan dan menebus segala dosa-dosa yang lalu. InshaAllah, kalau niat ikhlas Allah pasti akan tolong korang. di sini ilaa ingin memohon maaf samada secara sengaja ataupun tidak kepada yang mengenali diri ilaa ataupun tidak.

benarlah kata ustaz dan ustazah, memohon maaf kepada orang yang kita buat salah sangat berat. kononnya maruah mereka diperlekehkan. kononnya diri ini sudah kalah. walhal orang memohon maaf itu adalah pemenang dan disukai Allah kerana mereka mempertahankan silaturahim sesama saudara mereka. am i right sayang?

tak salah dan tak rugi kan kalau kita yang memulakan dulu. ilaa sendiri pom ada banyak buat salah dengan orang sekeliling tanpa kita sedar. ilaa doakan yang terbaik untuk semua saudara mara dan sahabat handal diluar sana agar kita sama-sama eratkan hubungan silaturrahim yg jauh dan sama-sama untuk membangun bersama Islam. InshaAllah.

psst : puasa pon puasa jugak, benda yang dilarang dan membawa kepada batal puasa kena la jauhi ye sayang. peace ('',)v
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...