Teman Alam Maya

Tuesday, August 16, 2016

Its Over


Assalamualaikum..
Dah lama menyepi. singgah blog sendiri tapi takde mood untuk menaip. ke mana moodnye?kelautttt.jeng..jeng..jeng. takdolah sayang, actually ilaa baru recover daripada alahan yang teruk. after bulan puasa, alahan makin berkurang dan walaupun not fully recover tapi ilaa syukur selera makan dah bertambah dan baby grown up very well.

Syukur jugak sebab Allah kurniakan seorang suami yang memahami dan of coz seorang yang ringan tulang. tak perlu suruh dah settle kemas barang-barang. apa yang ilaa mengidam setakat ini, semua suami boleh tunaikan. haa, jangan tak tahu ilaa ni bukan banyak kerenah dan tak pernah mintak pelik-pelik tau. suami pon syukur isteri dia tak pernah mintak benda yang tak mampu dia tunaikan. kena bertimbang rasa jugak. kena tengok kemampuan suami juga ye!

its over tu macam melampau sangat kan entry kali ni tapi itu bermakna ilaa happy sebab fasa alahan dan tamat. baby always support mummy from inside. excited pula nak tahu jantina baby tapi kami tak kisah gurl or boy janji baby sihat dan sempurna fizikal.inshaAllah. many month to go and still counting the second BIG day buat kami laki bini.hehehe

benarlah kata orang, ibu mengandung ni banyak cubaan dan ujiannya. salah satu adalah CEPAT MUDAH LETIH. dulu sebelum kahwin dgn asben, selalu je pergi jalan jauh. sikit pon tak rasa penat. maklumlah, tengah mabuk dilamun cinta.hahaha. sekarang ni nak keluar rumah pun malas. nasibla ilaa ni bekerja. if tak, makan tido makan tido je kerjanya. 

semalam ilaa pi check up dan hepy me bile HB naik mendadak. syukur! dan of coz my berat pon mendadak naik sebab masa bulan puasa hari tu, ilaa loss 5kg! si nurse apa lagi, membebel la sebab berat turun. patut makin naik tapi bile dah naik, over the river plak berat ni. nasib tak kena minum air gula sebab doc cakap backup yang lost hari tu. fuhh!!

itu semua dah jadi satu momen untuk ibu mengandung kan?sakit, letih dan hepi tu adalah asam garam bakal ibu kan. semoga Allah permudahkan urusan deliver baby and sihat walafiat. doakan kami ye!!

Saturday, July 2, 2016

Salam Aidilfitri



Assalamualaikum
Hooray, 2 hari lagi nak raya. Of course kali ni lebih meriah sebab raya bertiga ehh berdua. yang ke tiga masih dalam mummy tummy.hikk. harap boleh je makan macam-macam juadah raya kali ni. baby kena support mama awak biar naik sikit berat badan. ayah dia plak yang selera makan menjadi-jadi. maknye alahan tak habis-habis lagi. err..

Kali ni walaupun dah kahwin dan perlu ikut turn rumah mil and umah ma . Kami tak kesah sebab husband banyak toleransi. Lagipun jarak umah mil and umah ilaa tak sampai setengah jam. Alhamdulillah. kemudahan dan peluang yang kami terima daripada Allah.

Tahun ni jugak berkesempatan buat biskut raya dengan kembar ilaa walaupun dua-dua asyik busy dgn kerja. ma abah nak jugak suruh buat biskut raya. dorang tak nak makan yang beli dekat luar. see, air tangan anak lain ok dengan biskut tunjuk tu.heee

Oklah, membebel sorang-sorang plak.Ilaa nk ucapkan selamat hari raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin daripada kami berdua. Kami mohon ampun dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa dan terkurang bicara. Berhati-hati di jalan raya bagi perantau dan ingatlah orang yang tersayang.
Okbai!

Monday, May 23, 2016

Mertua Ku Ibu Bapa Ku



Assalamualaikum..
Happy lunch hour happy good tummy and happy working day. Hai awak! Macam mana dengan sambutan Ramadhan yang bakal tiba ni?mesti korang tengah counting day to Ramadhan kan. Siap ada makan-makan untuk penutup bulan Syaaban lagi. Betol tak? ilaa dengar, semua baju raya dan kuih raya dah siap ditempah. wahh. kemain lagi excited nak sambut puasa tapi puasa dah ganti ke belum?hik!

Alhamdulillah. Perjalanan yang Allah beri bukanlah semudah yang dipikirkan apatah dalam melayari bahtera rumah tangga. pernah ilaa buat entry tentang ni. jangan disangka air yang tenang tiada buaya dan setenang-tenang air laut, pasti ada badai melanda. begitulah kehidpan kita. stop from keep dreaming hidup bahagia macam dalam drama. bile di uji sikit mula lah gelabah, betol tak?

Kali ni ucapan syukur ilaa kepada Allah tak terucap dengan kata-kata. Kenapa?Disebabkan Allah kurniakan seorang suami dan mertua yang sangat-sangat baik. MasyaAllah, sungguh beruntung dan sangat-sangat bersyukur dengan kurniaan tersebut. memang betul, lagikan lidah boleh tergigit apatah lagi kita manusia kan. pasti akan terlepas cakap tapi itu hanyalah asam garam kehidupan.

Saat ilaa mengalami morning sickness yang teruk, mertua layan ilaa macam anak raja. semua kerja dia tak bagi buat. Dia layan ilaa macam anak kandung dia sendiri. kadang-kadang rasa malu dengan Allah. kita lalai dengan dunia tapi dia tetap berbuat baik dengan hambaNya. tu pun kita masih berkira bile di uji dengan dugaan yang berat.iye dop?again syukur dengan pinjaman orang yang tersayang.

Dear MIL n FIL,

thank you so much for treat me well till now. thank you for growing up the best ever man (husband) to me. me love u soo soo much mama and baba. may Allah give u happiness, good health and barakah dunia and akhirat. aamiin


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...