Posts

Mama Moments : Dugaan Si Kecil

Image
credit : google image

Assalamualaikum dan salam 26 Ramadhan. Kali ini Aqil diuji lagi dengan angin pasang means hernia. Effect dia sangat buat Aqil tak nak makan. Merengek sampai ke hari ni. Tak nak kawan dengan sesiapa if ada ilaa. even dengan atok nenek dia pon tak nak. tengok makanan macam tengok benda aneh.
Sedih sangat-sangat. Ilaa pergi berubat dengan atok kawan ilaa. Dia pesan minta demah dekat hernia Aqil dan doa agar benda tu cepat kecut selain sapu minyak yang tok ayah bagi. Setakat ni hernia tu tak timbul dah tapi Aqil still tak nak makan dan tak kuat sangat menyusu.
Ilaa dan asben memang decide nak operate after raya ni. biarlah semuanya berjalan dgn lancar dan Allah kembalikan selera makan Aqil seperti kanak-kanak lain. Doa kan terbaik untuk Aqil ye kawans.
sekian

Mama Moments : Hernia/Uluran?

Image
image : google 
Assalamualaikum dan salam 14 Ramadhan. Kali ni ilaa nak share pasal hernia ataupun lebih dikenali sebagai uluran. Anak ilaa si Aqil detect hernia ni since dia baby lagi. Ilaa dah bawak jumpa ramai dah orang untuk berubat kampung dan sehingga umur 1 tahun hernia Aqil dah takde.
Bila umur Aqil dah menjangkau 1 tahun 5 bulan tiba-tiba hernia ni timbul balik dan kali ni timbul bengkak di pangkal paha. terkejut sangat tengok bila aqil meneran sebab sembelit, benjolan tu akan timbul. Bila tanya orang tua ilaa, dorang cakap ni uluran dan disebabkan ni lah dia tak selesa dan selalu meragam.
Kes Aqil ni dikenali Hernia Inguinal seperti dalam gambar. Usus terkeluar dan menyebabkan sembelit dan benjolan angin. Selalunya disebabkan gelungan usus, lipatan membran daripada abdomen,ovari atau salur falopian yang tertonjol masuk ke bahagian pangkal paha.
Aqil akan selalu membuang biasanya 3 hari sekali dan semalam paling teruk sebab najis keluar berketul-ketul sekali dengan titik-titik da…

12 Ramadhan

Image
credit : google image
Assalamualaikum dan salam 12 Ramadhan Aishh, sekejap sangat masa ni berlalu. Dah pertengahan bulan ramadhan dah. Nasib baik lah baju raya anak dah settle. Tinggal yang maknya belum lagi. Takpe, dahulukan anak baru mak. biasalah, mak anytime boleh cari. Anak?
Tahun ni pagi raya pertama ilaa akan beraya di rumah mak saudara asben dulu. Then baru pergi rumah maa. excited sangat sebab raya tahun ni Aqil dah boleh berlari-lari. Dah besar dah anak mama papa. Makin aktif sehinggakan tak menang tangan nak control dia.
Bulan puasa ni Aqil wajib akan bangun time orang berbuka. Lahhai anak, saja je kan tak nak kasi mama makan dengan tenang.heee. Nasib lah sahur jarang-jarang bangun. Terpaksa pancing dengan superwing, robocar poli and macam-macam. Yes, perlu avoid gajet dan tv tapi kadang-kadang tak mampu sebab kesian.
Makin cepat masa berlalu,makin cepat anak membesar. Lagi 7 bulan anak nak masuk 2 tahun. ilaa berhajat nak tukar taska, so senang sikit ilaa nak pantau dan t…

Dilema Anak Tak Nak Makan Nasi

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi, Minggu depan dah nak masuk bulan Ramadhan tapi mesti korang lagi sibuk nak mengundi PRU pada hari Rabu ni kan?ada yang dah balik kampung sambung cuti seminggu. Meriah macam nak raya je. Semalam pun dah mula jam. 
Biasanya pi ambil Aqil school setengah jam perjalanan daripada tempat kerja. Semalam ambil masa lama sikit nak sampai. Ilaa dah mula gelabah risau Aqil tercari-cari sebab 5.30 pm tu dah terpacak maknya dekat tadika. Alhamdulillah dia ok je semalam
Nak cerita dilema ilaa sebagai ibu bila Aqil kembali tak nak makan nasi. Risau sangta-sangat. Dia banyak minum susu dan makan keropok ikan tu je. Adakan itu normal bagi kana-kanak berumur 1 tahun 4 bulan?or maybe bila dah tak breast feed dia akan mula makan seperti kanak-kanak lain?

Mana tak risau bila anak-anak orang lain dah boleh makan macam-macam tapi anak kita still memilih untuk makan. Adakah akan menjejaskan tumbesaran dia?Lahhai, hari-hari pikir macam nak buat. Qaseh junior dah bagi unt…

Mama Feeling : Risau Tetap Ada

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Salam 6 Sya'ban salam bulan islam. Bulan by bulan berlalu. Masa demi masa berlalu. Amal bertambah ke berkurang?ke maintain macho dan ayu?hiksss
Hari ini hari ke sembilan Aqil masuk school. 2hari lepas dia cuti disebabkan sakit tonsil. demam tiba-tiba dan alhamdulillah dalam masa satu hari dah sembuh. Syukur sangat-sangat tapi dia makin melekat dengan ilaa.
Pantang ilaa hilang depan mata terus cari macam kucing hilang anak. Alahai anak, kenapa jadi macam tu. Nak makan minum pon kena pancing dengan toys baru jadi. Takpun dengan cerita superwings.
Hari ini, terpikir keadaan dia setelah 4 hari ada bersama-sama dengan ilaa. Tidur lena. Tahu-tahu je sebab berkepit dengan ilaa 24jam. Ahh, rindu anakk sangat-sangat  =.=' . Tak sabar nak pi ambil dia dekat tadika after office hour.
Mesti dia excited sangat-sangat bila tahu mama dia yang ambil. Biasanya babatok nah kali ni mama sendiri ambil Aqil ok?harap-harap dia baik-baik aje di tadika. Tak mer…

A Moment to Remember : Aqil Dah Boleh Makan Nasi Keras

Image
kredit : atok google image
Assalamualaikum dan selamat pagi. Dah masuk 23 Rejab dah. Maksudnya tak lama lagi nak masuk Syaaban. Sangat-sangat cepat kan. Anak pon dah banyak belajar benda baru termasuklah suasana baru.
Alhamdulillah kesan positif pertama selepas hantar aqil masuk tadika adalah dia dah mula makan nasi keras. sebelum ni dia tolak mentah-mentah nasi keras. kali ni ilaa try bagi dengan sup. dah standby buka mulut tunggu orang suap.
Suka nya bila si manja mula makan. sebelum ni dia makan nasi bubur je. kalau tak masin tak sah. next time inshaAllah nak try bagi nasi dengan ayam pulak. mana tahu dia terima. inshaAllah. 3rd day kurang sikit risau tak macam hari pertama.
Mil and fil bagitahu Aqil suka school walaupun kadang-kadang nangis jugak. Harap-harap cukup seminggu dia dah boleh biasakan diri dengan school. pandai berdikari dan macam-macam lagi. Kuatkanlah hati kami Ya Allah.
Jauhkanlah anak kami daripada bencana-bencana daripada manusia mahupun persekitaran sekeliling. …

Mama Moments : Aqil 1st School

Image
imej atok google


Assalamualaikum w.b.t Semalam satu episod sedih buat mama Aqil. Satu pengalaman baru sebagai mak. Satu pengorbanan besar buat ibu-ibu yang bekerja.Satu kewajipan buat ibu yang bekerja.Suspen tapi itulah kenyataan kan.
Semalam 08 April 2018 Aqil masuk tadika homalee. Walaupun umur dia baru 1 tahun 3 bulan, ilaa terpaksa hantar dia disebabkan mak ilaa kena jaga baby newborn . So, ilaa tak nak susahkan dia. Ilaa and asben decide hantar ke tadika homalee.
Ilaa rasa yang ilaa ni seorang mak yang kejam bila hantar anak kecil lagi ke tadika. Kita bercerita maybe ada yang faham ada yang tak. Orang yang menanggung je rasa kan. Demi kebaikan anak dan demi kebaikan semua, ilaa paksakan diri untuk hantar jugak anak ke tadika.
Walaupun berat sangat hati ni nak lepaskan tapi terpaksa demi melihat dia membesar dengan baik. Biar dia berdikari dan mampu berkawan dengan semua orang. Pengorbanan itu nampak kecil walhal itu pengorbanan terbesar bagi setiap ibu.
Merelakan anak sendiri di…

Angan-Angan : Termakbul

Image
imej : atuk google 
Assalamualaikum dan selamat petang.  Salam 1Rejab uols. Siapa yang Allah pilih untuk berpuasa hari ini maksudnya awak sangat-sangat beruntung untuk merebut pahala di dunia lagi kan?Alhamdulillah. Nampak skema tak kali ni penulisan ilaa?ecece,serius pulak kite kali ni. Terasa diri ini dah menginjak ke usia 30an walhal belum lagi.
Apa yang ada dengan angan-angan termakbul ni? Tadi ilaa berpeluang baca semula entri-entri lama which is ayat macam nak muntah hijau pon hado. Gedix pon hado. Pengsan mak baca balik isi-isi macam cendol. Then I was like err terkejut sebab ada entri ilaa berkaitan dengan angan-angan ilaa sebelum ni dan you noe wat alhamdulillah ilaa dah dapat semua tu . 
Maksudnya Allah dah makbulkan angan-angan ilaa walaupun berangan ok. Ilaa pernah dengar orang selalu cakap apa yang kita fikir mesti akan terjadi. So jangan pikir bukan-bukan pasal masa depan kita. Dalam banyak-banyak hari, akan ada satu hari Allah akan makbulkan doa kita. betol tak?
Tolong…

Review : Jamu Ratu Dara

Image
pinjam gambar atuk google


Assalamualaikum! Hari tu ilaa review berkenaan dengan pil perancang yasmin. Kali ni ilaa nak review pasal kebaikan jamu ratu dara dekat korang. Ni feedback ilaa sendiri. Kalau korang ilaa tak tahu lah kan macam mana. Samada serasi ataupun tidak. Jamu ni anak dara pun boleh consume. Nama lagi ratu dara uols.My office mate consume this jamu sampai habis satu botol. Tu tandanya ok la dop?hee
Kenapa tak continue je pil yasmin?ohoii, ilaa ni bukan jenis setia dengan satu produk chuols. sebelum ni BVRC, pastu pil yasmin. Kali ni berpaling arah pada Jamu Ratu Dara. Nak cuba lah kan satu-satu. Mana tahu hasil kebaboom uols.
Ilaa mula consume JRD ni dalam bulan Januari ke Februari macam tu lah. Alhmdulillah serasi dengan ilaa. Kenapa? Antara kesannya adalah :
- period jadi teratur - kulit jadi makin gebu dan mulus
Hari pertama consume JRD ni ilaa rasa mengantuk sangat-sangat. Kena tidur dulu dalam 5 minit. Lepas dah terbiasa makan jamu ni,dah tak ngantok. Next untuk …

Ujian : Retak Seribu

Image
Assalamualaikum and good morning gais! Sekali lagi Allah bagi ujian dekat ilaa. Nah tengok gambar tu. Retak seribu hatiku. Dahlah retak duit pon turut melayang. Alhamdulillah, ini baru ujian kecil daripada Allah. Nasib baik tak melibatkan nyawa dek kerana kecuaian manusia dalam bekerja. Apa kena mengena dengan kecuaian manusia?apa pula ni?
Sebenarnya cermin kereta ilaa retak disebabkan kerja-kerja mesin rumput di sekitar tempat kerja. Selepas thumb print out, ilaa terus keluar dan bila masuk kereta baru perasan cermin dah retak. MasyaAllah. Pada mulanya ilaa ingat cubaan nak mencuri tapi bila inform dalam group whatsapp  family, dorang cakap ni sebab terpercik batu orang mesin rumput.
Cuak giler ilaa disebabkan ni pertama kali berlaku. Ilaa ni dahla penakut dan cepat nervous. Terus whatsapp husband then dia call ilaa tanya apa yang telah berlaku. So, husband suruh tunggu dalam kereta until dia sampai from Bachok. Kejadian ni di Pengkalan Chepa. 
Ilaa ada jugak bagitahu officemate. do…