Posts

NEW WORKPLACE NEW EXPERIENCES

Image
  Assalamualaikum wbt      Bulan Julai hampir melabuhkan tirai . Banyak benda yang nak dikongsi namun masa amat mencemburui kita. Ecehhh, begitu. Almost 4 bulan di fakulti baru namun kali ni ilaa dipindahkan ke UMK Bachok setelah hampir 10 tahun di UMK Pengkalan Chepa. Terlalu banyak kesenangan dan nikmat yang diberikan Allah sepanjang berada di UMK PC.      Dikurniakan kawan-kawan yang baik dan pegawai yang datang dan pergi bersilih ganti pun baik. Suasana kerja yang sangat ok. Saling bantu-membantu especially fasa audit di fakulti. Semua tu adalah rezeki daripada Allah. Happy dan bersyukur dapat merasai perjalanan daripada bertatih sehinggalah berani melalukan sesuatu pekerjaan dengan baik.      Fakulti yang kedua walaupun baru sahaja 9 bulan bekerja, namun kenangan dengan ofismate dan dekan yang baik dekat sana sangat-sangat buat kami rapat macam family. Kerja banyak, program banyak tapi ilaa masih enjoy sebab dorang tak berkira untuk bekerja dan tunjuk ajar. Nanges kita kena pindah

ALHAMDULILLAH 20 FEBRUARI 2023

Image
  Assalamualaikum wbt    Post terakhir ilaa pasal tempat baru. Post kali ni ilaa juga ditukarkan di fakulti yang baru tapi jauh nun di sana. Di Bachok gais disebabkan apa..?jeng..jeng..jeng. Rupa-rupanya doa ilaa selama ni Allah simpan rapi untuk bagi pada ilaa tahun ni.    Pada 20 Februari 2023 , time tu ilaa tengah meeting tiba-tiba kembar whatsapp and call. Nampak macam penting sebab dia cakap gini 'tengok ws mu tu'. Ilaa pn alamak, bakpo plop. Urgent gapo plop ni. Rupa-rupanya pada tarikh tu ilaa dapat tawaran tetap sebagai PTPO setelah almost 10 tahun berkhidmat sebagai staf kontrak.   Ya Allah, macam mimpi dan macam tak percaya. Doa ma abh doa asben doa adik beradik termakbul. Subhanallah! Salah satu wishlist dah pun Allah makbul. Syukur sangat2 syukur. Yang paling excited sekali nak tahu siapa?hehehe of course mekLie sbb dia tahu perjalanan ilaa sebagai staf kontrak macam mana. 10x interview 10 kali saringan   Tuhan saja tahu usaha penat lelah nak lulus semua tu tak semu

TEMPAT JATUH LAGIKAN DI KENANG

Image
      Assalamualaikum       Kemain ye sibuk. Fuhh, penat tapi masih bersyukur disebabkan Allah bagi rezeki nikmat kesihatan, pekerjaan dan keluarga. Penat itu biasa. Tiada benda mudah dalam hidup. Hatta mencari makanan pun perlukan tenaga, wang ringgit kan.      Alhamdulillah sekarang ni ilaa dah tak bekerja di jabatan yang sama yang mana ilaa mula menjadi penjawat awam pada 3/09/2013 di Fakulti Perubatan Veterinar di somewhere selama hampir 9 tahun dan pada 22/05/2022 nama ilaa naik untuk ditukarkan ke fakulti yang baru.       Sebenarnya memang dah lama pasang niat nak tukar jabatan tapi tunggu masa yang sesuai tapi tup-tup dah naik nama dekat HR so nak tak nak kena follow. Perancangan Allah itu lebih baik dan syukur sangat masih dekat dengan tempat kerja. Tambah 5 minit je perjalanan daripada rumah.       Tipulah ilaa cakap tak sedih. Banyak suka duka, hilai tawa sepanjang berada di FPV. Environment kerja yang bagus, officemate yang baik dan bos yang baik semua tu faktor ilaa enjoy b

SALAM RAMADHAN DAN SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI 2022

  Assalamualaikum salam 15 Ramadhan Ya Allah, cepat sangat masa berlalu ye! Bukan pejam celik pejam celik dah nak raya. Ni tak sempat pejam, know-know 15 hari lagi nak raya. Sesungguhnya masa berputar terlalu laju. Korang perasan tak?ke tak?πŸ˜… Rindu sangat-sangat dengan blog ni. Lama dah tak menaip πŸ˜“. Since dapat new TDPI, jadual makin padat. Meeting dan presentation students makin banyak dan ilaa tak kisah semua tu sebab banyak timba ilmu baru dari segi management dan pengetahuan bidang kerja hakiki ilaa. Tahun 2022 banyak benda baru yang datang. Bermula dengan pengalaman di tempat kerja mahupun sebagai isteri dan ibu. Setiap tahun pengalaman puasa dan raya mesti berbeza-beza. Apatah lagi tahun ni sebab dah 2 tahun beraya dalam PKP. Confirm kali ni meriah sakan anak perantauan balik beraya. Tak sabar rasanya walaupun diri ini sudah meningkat tua hahaha Dan 1st time juga ilaa dan keluarga tak beli lagi baju raya. Biasanya sebelum puasa dah settle. Adoilaa, kata excited tapi preparatio

MY BRACES JOURNEY!

Assalamualaikum. Lamanya menyepi dalam dunia blog. Fuh, last update tahun lepas. Kemain ignore blog ni. Kesian dekat dia. Alhamdulillah, menyepi bukan apa sebab sibuk dengan new projek new rezeki daripada Allah swt. Syukur Alhamdulillah  Dengan rezeki tak sangka daripada Allah ni banyak wish list ilaa yang dah boleh achieve. Salah satu daripada wishlist tersebut adalah nak pakai braces. Wish list since 2013 lagi tau. Excited sangat bila dah mula nampak jalan nak buat braces ni. Dah tak pikir apa yang bakal ilaa lalui πŸ˜…  Pada 29 April 2021 (Khamis), ilaa dapat appointment yang pertama untuk buat braces di Ar-Rizqin Dental Klinik. Dorang offer deposit serendah rm400 lebih macam tu. Sangat sangat murah compared to klinik dental lain. Makin excited laa bila dapat rebut peluang macam ni. So, sepatutnya pada hari tersebut ilaa jumpa dentist untuk decide perlu cabut gigi ke tak tapi tak sangka Doktor decide untuk pasang dulu braces then cabut next time. Nervous lain macam 😬. Dulu ilaa lah j

DIALAH SAHABAT DUNIA DAN AKHIRAT ~ AMIRAH SABARY~

Image
Assalamualaikum wbt dan selamat kembali. Selamat menjalani hidup dalam new norma dalam TEMPOH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN PEMULIHAN (PKPP) . Dah lama tak update blog ni. Makin di anak tirikan disebabkan sangat sibuk dengan kerja hakiki dan bisnes mungkin! Semasa dalam tempoh PKPB, ilaa dapat surprise daripada sahabat baik dunia wal akhirat. Teruja, happy dan macam-macam sebab I got birthday present yang ya Allah best dan sangat berguna untuk diri sendiri. Tadaa! telekung yang sangat selesa dipakai daripada Amirah Sabary😍 Nak nangis lagi dan lagi. Selalu je bagi present 🎁 yang best best. Macam dah tahu what the best untuk BPE dia sorang ni. Beruntung dapat sorang BPE macam ni. Tak perlu ramai yang menjanjikan bulan bintang, bila susah ditinggalkan macam tu je😒. One is enough Kemain pula letak emoji mentang mentanglah blog dah new look and user friendly. Okay cukup merapu continue balik kepada tajuk asalπŸ˜…. Dalam banyak banyak telekung, Ilaa memang paling suka yang mek (refer to BPE)

DUNIA MAKIN TENAT

Assalamualaikum wbt dunia dikejutkan dengan virus COVID19 atau dikenali corona virus. bila tengok video ni seram sejuk. macam dunia sangat hampir dengan kiamat. apapun terjadi, kita sebagai umat Islam kena banyakkan doa dan tingkatkan ibadah umpama ini ibadat terakhir kita Semoga semua rakyat dilindungi Allah swt daripada virus COVID 19. aamiin kredit : tiktok @takim3703