Posts

Showing posts from April 8, 2018

A Moment to Remember : Aqil Dah Boleh Makan Nasi Keras

Image
kredit : atok google image
Assalamualaikum dan selamat pagi. Dah masuk 23 Rejab dah. Maksudnya tak lama lagi nak masuk Syaaban. Sangat-sangat cepat kan. Anak pon dah banyak belajar benda baru termasuklah suasana baru.
Alhamdulillah kesan positif pertama selepas hantar aqil masuk tadika adalah dia dah mula makan nasi keras. sebelum ni dia tolak mentah-mentah nasi keras. kali ni ilaa try bagi dengan sup. dah standby buka mulut tunggu orang suap.
Suka nya bila si manja mula makan. sebelum ni dia makan nasi bubur je. kalau tak masin tak sah. next time inshaAllah nak try bagi nasi dengan ayam pulak. mana tahu dia terima. inshaAllah. 3rd day kurang sikit risau tak macam hari pertama.
Mil and fil bagitahu Aqil suka school walaupun kadang-kadang nangis jugak. Harap-harap cukup seminggu dia dah boleh biasakan diri dengan school. pandai berdikari dan macam-macam lagi. Kuatkanlah hati kami Ya Allah.
Jauhkanlah anak kami daripada bencana-bencana daripada manusia mahupun persekitaran sekeliling. …

Mama Moments : Aqil 1st School

Image
imej atok google


Assalamualaikum w.b.t Semalam satu episod sedih buat mama Aqil. Satu pengalaman baru sebagai mak. Satu pengorbanan besar buat ibu-ibu yang bekerja.Satu kewajipan buat ibu yang bekerja.Suspen tapi itulah kenyataan kan.
Semalam 08 April 2018 Aqil masuk tadika homalee. Walaupun umur dia baru 1 tahun 3 bulan, ilaa terpaksa hantar dia disebabkan mak ilaa kena jaga baby newborn . So, ilaa tak nak susahkan dia. Ilaa and asben decide hantar ke tadika homalee.
Ilaa rasa yang ilaa ni seorang mak yang kejam bila hantar anak kecil lagi ke tadika. Kita bercerita maybe ada yang faham ada yang tak. Orang yang menanggung je rasa kan. Demi kebaikan anak dan demi kebaikan semua, ilaa paksakan diri untuk hantar jugak anak ke tadika.
Walaupun berat sangat hati ni nak lepaskan tapi terpaksa demi melihat dia membesar dengan baik. Biar dia berdikari dan mampu berkawan dengan semua orang. Pengorbanan itu nampak kecil walhal itu pengorbanan terbesar bagi setiap ibu.
Merelakan anak sendiri di…