<
IlaaSuhailaa
Appreciate Well Your Life
Saturday, December 2, 2017 • December 02, 2017 • 0 comments


Image result for life quotes

Assalamualaikum dan selamat petang gais!
Banjir di Kelantan Alhamdulillah ada yang dah makin surut. Hari ni masih tak hujan2 since pagi lagi. Syukur. Semoga dijauhkan bencana alam. Aamiin.

Gais, ilaa tak tahu siapa readers ilaa sebenarnya dan dari peringkat umur berapa. Ilaa sekadar menulis dan bukan bajet tahu everything tau. yang nak baca silakan dan yang sentiasa follow blog ilaa , thank you so much for your time to read this.

Appreciate well your life. Apa tu?bunyi macam common sangat kan. macam lah orang tak tahu nak hargai hidup ni. dari segi apa kena hargai. dah ucap terima kasih?dah buat baik dengan orang sekeliling?dah senangkan hati orang lain?perlu ke buat semua tu?

Ada orang bila dah kehilangan orang yang tersayang, yang jaga dia elok-elok , yang berkorban everything utk dia barulah menyesal. No no no ok. tak elok buat macam ni.Bukan bermaksud suruh balas balik jasa baik orang tu atleast appreciate orang yang menghargai kita. betol tak?

Tak semua orang nakkan pulangan kebaikan awak. dorang nak buat yang terbaik untuk orang yang mereka sayang demi melihat orang tersebut bahagia. termasuklah ahli keluarga kita dan kawan-kawan. dorang appreciate well their parents and family sebab apa?The happinest start from heart.

tak perlu bayar dan tak perlu berhutang. cukuplah buat baik kepada orang sekeliling. bukan dah tak nak terus tinggal. bukan time susah baru kenal siapa kawan siapa lawan. ni bukan masa nak audit orang tapi audit diri sendiri.

if kita bagi yang terbaik untuk orang sekeliling, one day Allah gives the best person in our life. InshaAllah. orang yang mampu menjaga kita ketika susah mahupun senang. Tak percaya?buat research sendiri.

orang bagi gula-gula sebijik dah hepi apatah lagi you appreciate your life dengan baik. doa inshaAllah mudah termakbul once kita senangkan hati orang.iye ke tidok?



Ujian : Cermin Kereta Pecah Untuk Cubaan Mencuri
Tuesday, November 28, 2017 • November 28, 2017 • 0 comments

Image result for broken car window at night 
 gambar hiasan


Assalamualaikum
terpanggil hari ini untuk berkongsi cerita dengan korang tentang kejadian cubaan mencuri barang dalam kereta suami.  Apakan daya anggap sajalah itu ujian daripada Allah untuk lebih berhati-hati selepas ini.

Pada 28 November 2017, Selasa asben ilaa keluar untuk pergi mendobi kain baju yang tak kering. maklumalah kan, sekarang ni musim hujan lebat di Pantai Timur. Selepas magrib, kami keluar bawa si Aqil ke klinik untuk check telinga dia. Alang-alang dah keluar ilaa dan asben terus survey dobi yang 'tak ramai orang'.

Guess what dengan musim sekarang takde dobi yang tak 'full house'. semua dah penuh. macam beratur nak beli tiket bola pon hado. aiseyy, tipis je harapan kali ni nak mendobi. asben pon bagitahu 'takpelah, kita balik dulu sebab kesian dekat Aqil juga malam-malam macam ni nak tunggu lama'.

So, asben hantar kami pulang ke rumah dan he decided nak pergi dobi dalam pukul 10 lebih macam tu lah. Dia cakap waktu ni dah tak ramai orang. Maybe about one hour jugaklah dia cari dobi yang available. Then akhir sekali dia pilih dobi yang dia dah biasa pergi. dekat situ memang ok. kedai kiri kanan. dekat dengan rumah orang.

Sementara nak tunggu kain siap dicuci, asben keluar dengan kawan dia. sebelum tu dah terdetik dalam hati dia takpe ke tinggal sebab tempat ni dahlah memang tumpuan pencuri-pencuri tapi takpelah disebabkan fikir kejap je nak keluar. at that time, beg sandang dia tak pindahkan dalam bonet kereta. adoilahh, BIG MISTAKE dekat situ sebab itulah TARIKAN KUAT PENCURI.

masa tu orang ramai lagi. suasana dekat situ sangat-sangat cerah ok. so kalau kita tengok pon tak mungkin pencuri tu berani buat kerja time camni and dengan hujan lebat sangat. bila dia sampai je dekat dobi, si asben terkejut sangat-sangat. Cermin belakang kereta dia PECAH!

Dahlah asben ni dia jaga betul-betul kereta dia. calar sikit pon dah tak senang duduk. apatah lagi pecah cermin kereta. masa dia call ilaa pukul 12.30 malam tu ilaa baru je nak lelap. letih disebabkan Aqil tak nak tido masa tu. So layan tak layan laa cerita asben masa tu.

rupa-rupanya dia dah whatsapp ilaa bagitahu ada berita sedih. dalam hati ni boleh agak ada kaitan dengan kereta je. tak terpikir kena teruk macam tu sekali. Alhamdulillah takde barang bernilai yang hilang. cuma beg sandang yang ada dokumen-dokumen tak berapa penting je.

Syukur laptop dan ipad dalam bonet kereta tak dicuri. kalau tak, huru hara jadinya. Malam tu muka asben macam orang mati bini. nak ketawa pon ada sebab 'si black makwe no 2' dia kena pecah cermin.hahaha. pagi tu asben terpaksa cuti untuk pergi pasang cermin baru.

dahlah hujan, nasib baik tak banjir je dalam kereta tu. peringatan untuk diri sendiri dan orang di luar sana jangan SESEKALI TINGGALKAN APA-APA BARANG EVEN SATU PLASTIK pon dalam kereta. pencuri ni dia dah nampak dah benda tu barang berharga atau tak. main rembat je.

Allah bagi ujian, dia bagi rezeki yang lebih lagi. InshaAllah





Welcome to my blog . Please navigate around happily. And follow me if you like to ;> Don't forget to leave your footsteps so I can visit you back ;3 bold italic underline strike

Diary About Link Stuff


Put your cbox code here ! :)
< Template By: Umi Humaira
Big helped: Wana
Owner: IlaaSuhailaa