Posts

Showing posts from April 30, 2017

Cheapmon atau Kenan (Kelantan)

Image
Assalamualaikum and selamat pagi. Alhamdulillah hari ni dapat pergi kerja dengan aman. Kenapa?Meh ilaa share pengalaman ilaa sebagai ibu muda yang diuji dengan anak terkena cheapmon or kenan (slang kelantan). Seminggu yang sukar untuk ilaa dan asben menghadapi situasi ni. Parents yang dah biasa terkena benda ni, dorang akan paham macam mana perasaan dan cara-cara mengatasi semua ni.
Minggu lepas, after balik daripada Kedah si Aqil (3bulan) mula terkena demam yang quite panas. Sebelum ni badan dia dah mula naik ruam merah-merah seluruh badan dan muka :( . Mak mana tak sedih tengok anak menangis setiap kali panas dan gatal-gatal badan. First ilaa ingatkan naik chicken pox but my expectation is wrong. Aqil tak boleh tido malam. Asyik cakar muka dia macam serba-serbi tak kena. Terpaksa pakaikan Aqil mitten kalau tak habis berdarah muka dia. Ilaa dah mula buntu :(.
Allah Maha Kuasa. Pagi tu ilaa sentuh belakang kepala Aqil, then terjumpa 2 bijik kecil di kiri dan kanan kepala Aqil. Bila …