Kena Nikah?!



Assalamualaikum..
Selamat pagi. Will you marry me?yes!ni adalah salah satu kata-kata keramat dan paling dinanti-nantikan oleh si dara. tipulah if awak semua si gegurl ni cakap tak pernah pom, tak hingin pom tak tak tungu pom kata-kata camtu. tipukan. seyes lah ilaa cakap, that was the beautiful moment kot if korang dilamar lebih-lebih lagi dengan cara paling romantik. but I believe that semua tu hanyalah dalam drama. if ada pon, 1000 dalam satu jer.

Kena Nikah?post ilaa ni entah menarik ke tak untuk dibaca. sila-silalah lobam kan mata korang baca apa yang ilaa nak bebel dan nak citer ni. Dah banyak kali soalan pasai nikah ni diajukan kepada ilaa. bertubi-tubi sampaikan nak jawab tu macam, ingat jodoh ni pilih macam ikan dekat pasar ke hape. Once again I got this famous question bila my twin got engaged. fuhh, my aunty , adik-beradik still asked the same question and keep give the BIG HINT to me.

waaa, STRESS makkk okeyh! ilaa baru je masuk 24 bukan 42tahun. semalam, my mom and I had a small conversation tapi penuh dengan makna. As I guest 'Laa, abah tanyo. Laa toksey buat majlis sekali nge ilie ko taun depey?'mom asked.*loghat kelantan. Pastu ilaa bagitahu laa mom yang tak jumpa lagi calon yang betul-betul ikhlas nakkan ilaa dan boleh terima baik buruk ilaa. *sight. tapi ilaa percaya sooner or later, Allah akan hadirkan calon terbaik untuk ilaa. InshaAllah. Percayakan 100% ketentuan Allah. Nescaya, Allah tolong hambaNya dengan jalan yang paling baik.

back to da previous dialogue with mom.ilaa cakap dekat mom, InshaAllah tahun ni akan ada majlis ilaa. walaupun pahit nak mengatakannya. walaupun tahu benda tu tak pasti lagi. mom dah tahu ilaa ramai kawan lelaki berbanding perempuan. mom cakap takpe laa, dia paham. jangan mudah serahkan hati pada orang yang belom tentu jadi milik kita 100%. kena usaha dan tawakkal. pastu mom ilaa tahu ilaa bukan memilih macam kawan-kawan ilaa fikirkan sebelom ni. zaman sekarang HARUS memilih bukan main ambik je. Nikah bukan untuk satu hari, tetapi untuk SELAMANYA.

sebenarnya there's one people still waiting for me tapi ilaa tak yakin dan takot untuk mengatakan YA sebab I AM NOT READY yet for accept him. NIKAH bukan mende main-main. Nikah ni merupakan tanggungjawab yang besar. tak payah terpengaruh dengan kebahgiaan pasangan yang baru kahwin yang kalut duk share dalam instagram or facebook. Semuanya indah pada permulaan. Selagi toleransi dan iman teguh dalam diri, rumah tangga inshaAllah kekal bahgaia. tapi Laut mana tak bergelora sayang.cer gitaw. so, before I move to the next LEVEl, ilaa kena pikir dalam-dalam. jangan main rembat je buat keputusan.

but this one was listed on my wish list. apa yang kita fikir , doa dan usaha semua tu akan terjadi dengan sekiranya kita ikot landasan yang betul dan tepat. pernah ilaa sampai terpikir nak suruh mom je cari calon dekat ilaa.gulpp, luckly sempat sedar dulu sebelum berkata-kata. bukan tak percaya pilihan orang tua tapi kena berjaga-jaga jugak. takut makan diri,sapa susah kalau bukan diri sendiri. by da way, segalanya bergantung pada NIAT.

sekian.


Post a Comment

Popular posts from this blog

Cheapmon atau Kenan (Kelantan)

CIMB CLICK

Bukan Takde Jodoh