You Are My Everything

3e8d83733154054d9adeb432b0e2b727 Mom Quotes
Assalamualaikum dan selamat pagi Ahad
makin membesar kadang-kadang rasa makin jauh dengan insan bernama ibu,mama,ma,mummy. Ya Allah, sibuk dengan kerja kekadang tak perasann ada insan yg paling bermakna dalam hidup kita rasa  kesepian dan kekosongan tanpa anak-anak dorang. how could I ignore this thing? Alhamdulillah saya punya ma sangat sporting dan in one time, she could be my best ever friend.

balik je kerja perkara pertama wajib duk dalam bilik. nak rehat dan lepaskan kepenatan sarian bekerja dan orang pertama akan masuk bilik tanya khabar adalah my maa. she always did the same routine every single day. even office hour pom maa akan whatsapp tanya makan apa , dekat mana dengan siapa. ilaa tak borink bahkan ilaa bangga bilamana insan yg paling sayang ni sentiasa ada tiap waktu.

syukur sangat ya Allah. sangat-sangat sebab ada ibu macam my maa. if ilaa ada masalah, letih or nampak je murung. wajib dah soalan pertama yg diajukan buat apa tu?naluri seorang ibu sentiasa betul kan sayang. even kita cakap takde masalah pom dia tetap dapat rasa dan duga apa yang kita rasa. yelahkan, 9 bulan dia kandung kita dan besarkan kita sampailah kita boleh berdiri atas kaki sendiri. anugerah yang terindah bukan dapat cinta daripada orang yg baru kenal tapi daripada insan bergelar mak dan ayah.

my maa is the right place untuk bergosip. kawan ilaa its mean kawan maa jugak. siapa yg kenal rapat ilaa, dorang tahu macam mana my maa layan dorang. my maa suka ambil tahu dengan siapa ilaa berkawan. thats why she trust me a lot. the best part bila story mory dengan my maa, bila dia bercerita macam mana dia besarkan anak dan cara dia layan anak-anak sampai anak-anak maa boleh solat tanpa disuruh. alhamdulillah. 

one tips my maa cakap bila nak besarkan anak adalah lembut dalam tegas. if budak-budak nak buat benda yang dorang nak buat, let's them do it selagi tak bahayakan diri sendiri. selagi kita larang itu ini, thats child akan degil and makin tunjukkan protes dia and please please please jaga makan minum dorang. kalau kita abaikan pemakanan dorang, is it dorang boleh membesar dengan jayanya?

my abah is the most strict person bab solat dan tingkah laku. dia takkan larang dengan cara salah. if anak-anak dia ada buat salah, dia akan tegur directly. takde maknanya nak berkias bagai. biasalah kan, seorang pemimpin keluarga, nak yang terbaik untuk anaknya. pengajaran paling bermakna bila my abah sentiasa ingatkan tentang kehidupan dulu2. tak senang macam sekarang.

nak senang bukan senang. kalau diri sendiri takde usaha. duit always dia ingatkan suruh berjimat tapi boros je kitaorang.hehehe.apatah lagi dah ada pendapatan sendiri. bab kesihatan dan pemakanan my abah sangat titikberatkan. ulam-ulaman, herba dan perubatan tu semua dia minat. mesti my abah bagi info yang berguna pasal kesihatan. selalu je my abah pesan suruh amal makan ulam-ulaman. see, pakar kesihatan, pemakanan,adab dan tatacara seharian semua dah ada.

sesungguhnya dorang adalah anugerah yang TERINDAH!

semoga maa abah dikurniakan kesihatan yang berpanjangan,dimurah rezeki dan dipanjangkan umur. thanx for the precious properties. >.<'

Post a Comment

Popular posts from this blog

Cheapmon atau Kenan (Kelantan)

Bukan Takde Jodoh

CIMB CLICK