Posts

Showing posts from July 1, 2012

Rawatan dan Langkah Pencegahan Buasir

PENYAKIT ini sering dianggap memalukan, apatah lagi jika dialami wanita. Bayangkan, sanggupkah anda membuat pendedahan atau bercerita secara terbuka mengenai pengalaman berdepan buasir. Kalau boleh, rahsia itu dikunci rapat dan tiada siapa perlu tahu kerana ia berlaku di bahagian sulit.

Hakikatnya, ia penyakit yang tidak boleh dibiarkan berlarutan tanpa usaha merawat. Sesiapa pun boleh terdedah kepada buasir atau hemorroids.
Penyakit ini terjadi apabila urat di bahagian rektum (bahagian akhir usus besar) dan dubur membengkak. Salur darah lembut dan otot di sekitar dubur membantu mengawal laluan najis.

Apabila urat di bahagian itu membengkak, berlaku pendarahan rektum, sakit dan perit ketika buang air besar.


Tekanan yang terlalu tinggi dalam darah di bahagian rektum boleh menyebabkan dinding dubur tertonjol keluar, terutama ketika meneran. Bagaimanapun, buasir tiada kaitan dengan kanser dan bukan penyebab penyakit itu.


Perunding Bedah Am Pusat Perubatan Taman Desa, Kuala Lumpur, Dr Cha…

Riak dengan dunia sampai semua orang nampak tak berguna

Image
JANGAN MEMPERLEKEHKAN orang MISKIN kerana mungkin dia miskin DI DUNIA tetapi KAYA di AKHIRAT......

- USTAZ AZHAR IDRUS -

sumber : facebook

Blogskin jadi pilihan

BLOGSKIN
assalamualaikum w.b.t chakk..blog dah bertukar wajah..cantek tak?bese2 je kan..takpe lah..janji ila dah jumpe macam mana nak edit segala bagai widget,header, and so on dalam blogskin..
dulu suke je tengok orang buat layout cantek-cantek. tertanya-tanya dorang amek kat mane lah benda ni semua..tadaa,rupenya ramai yang guna blogskin. punyelah blurr tahap nak gile guna blogskin.. pastu ila tukar balik ke background asal..
usha punye usha..nak gak try blogskin..kalau korang nak tengok blogskin yang cantek2 tu, klik "BLOGSKIN".. by the way,banyak lagi ila kena belajar..thanx kepada blogger yang buat tutorial nie..salah satu blog yang banyak membantu ila dalam menggunakan blogskin ini ialah faqihahhusni
godek2 google tup-tup jumpe blog dia..macam tutorial dia ada..tak caye?try korang blogwalking sekejap..papepom, ila pom masih banyak lagi benda nak baiki..so,tak boleh sangat nak eksaited gilerr..
chauu!!