Posts

Showing posts from October 23, 2011

‎10 GANGGUAN SYAITAN KETIKA SOLAT

Image
sumber FB
Antara gangguan ketika melakukan solat adalah:

1) Berasa was-was ketika melakukan takbiratulihram

Saat membaca takbiratul ihram, ‘Allahu Akbar’, seseorang akan berasa ragu-ragu apakah takbir yang dilakukannya itu sah atau belum sah.

Sehingga dia mengulanginya sekali lagi dengan membaca takbir. Perasaan itu akan berterusan kadang-kadang sampai imam hampir rukuk.

Ibnu Qayyim berkata, “Termasuk tipu daya syaitan yang banyak mengganggu mereka adalah was-was dalam bersuci (berwuduk) dan niat atau saat takbiratul ihram dalam solat”. Was-was itu membuat mereka terseksa.

2) Tidak memberi tumpuan ketika membaca bacaan dalam solat

Sahabat Rasulullah, Uthman bin Abil ‘Ash datang kepada Rasulullah dan mengadu, “Wahai Rasulullah, sesungguhnya syaitan hadir dalam solatku dan membuat bacaanku salah.” Rasulullah menjawab, “Itulah syaitan yang disebut dengan khinzib.

“Apabila kamu berasakan kehadirannya, ludahlah kekiri tiga kali dan berlindunglah kepada Allah. Aku pun melakukan hal itu dan A…

selamat datang partner..

Image
orang dia camnie ek?
jom pakat2 serbu si empunye blog baru nie.. dia baru jer nak belajar berblogging..pe kate korang terjah dia..ayuhh
klik sini

siapa-siapa nak sponser ila pergi overseas? n.n

Image
Perancis
hahaha..dek kerana melihat gambar2 orang pi melancong ke overseas..terdetik plak dah rase jeles di hati..waaa..nak pi gak lah..korang mesti nak ajak ila gak kan pi melancong?*gedik..
takpe2..orang kate kalo ada impian dan angan2 pasti terjadi...tapi kena ada usha lah sebab ia tak datang bergolek..and utk pengetahuan korang..insyaAllah dalam semester 6 sem depan..kelas ila dah ada perancangan (baru planning) nak pi Beijing..tu pom kalo kertas kerja diluluskan..
insyaAllah..kalo ada rezeki ada lah..chau..!

bila diuji dengan cinta,tolong jangan putus asa

Image
pyzam.com
setiap insan yang bernyawa pasti rase ingin disayangi..dimanjakan..di ambil berat dan sebagainya lah..tapi kita tak boleh terlalu terdesak sehingga memaksa orang laen utk menyayangi kite lebih2 sebab kita tak tahu macam mana isi hati orang tu terhadap kita..
ila tak kate tak boleh utk mewujudkan relationship tu dengan orang tersebut tetapi tanggung lah risiko menyanyangi orang yang sayang kite sekadaran sahaja..dan setahu ila..bile hubungan nie dah wujud..dalam beberapa bulan pasti akan timbul pertelingkahan kecil yang mana kesefahaman dalam diri masing2 takde.. 
sebab?seperti ila cakapkan awal2 lagi..jadi,cari lah orang yang betol2 menyayangi kite..kerana bile benda tu dah wujud..pasti dalam hubungan tersebut insyaAllah aman disamping mendapat keredaan Allah..dan seterusnya menjaga batas2 dalam hubungan..
Allah kadang2 mempertemukan kita dengan orang salah supaya lain kali kita boleh berfikir dan berjaga-jaga dengan orang sekeliling kita..sejauh mana kita pergi..sepelik mana ki…

so,lets try to think deeply about life..

Image
kredit to : pyzam.com

tangani masalah dengan sebaik mungkin

Image
google imej
assalamualaikum sahabat..teman..sayang2 dan semualah..dalam bersuka ria kita tak tahu sampai bile kegembiraan itu kekal dan tak tahu bile pula dugaan atau masalah datang..namun,itu sudah menjadi lumrah hidup..yang senang pasti akan susah..yang gembira pasti akan sedih..
wahai pembaca yang sangat2 ila sayang..setiap manusia pasti akan didampingi masalah..oleh itu..kita sebagai manusia yang mempunyai akal dan kewarasan yang baek..seharusnya pandai mengatasi masalah ini dengan baek..jangan sesekali berfikir utk menjauhi masalah ini dengan membawa unsur2 yang tidak baek..
dan jangan sesekali atasi masalah ini dengan kegiatan yang tidak bermoral atau bertindak dengan akal yang singkat..sesungguhnya ujian itu hanyalah sementara..bersabarlah sayang hadapi kesulitan hidup kerana Allah Maha Adil lagi Maha Mengetahui..
sayang2 ila jangan cepat melatah dalam mengambil tindakan yang tidak baek tau..Allah turunkan hujan kerana 1001 sebab..Allah datangkan matahari pun punye 1001 sebab..akhi…

Lirik Lagu Super Bass – Nicki Minaj

Image

kritik atau...?

Image
imej google
salam blogger kesayangan ila..pernah dengar kritik mengkritik?dikritik? mesti mesti dah lali dengar perkataan nie..dah naek cemuh dah..lebih2 lagi dengan pengkritik..hadoii..
kita boleh mengkritik orang tetapi dengan cara baek..bukan sampai orang yang menerima kritikan itu rase tercabar..maruahnye rase jatuh..never judge or critic people in front of strangers except korang tu dalam sesuatu audition..betol?
ingat tau..tak semua orang boleh menerima kritikan itu secara kasar..sebaeknya..biarlah ada tatatertib even sebagai seorang sahabat..sebab manusia bukan puny

nilai manusia dibandingkan dengan binatang

Image
sumber : facebook
2 3 kali refresh page home di Facebook..terjumpe sumber gambar diatas yang mana isu yang sedang kecoh dan mendapat perhatian diseluruh dunia..iaitu kanak2 berumur 2 tahun digilis lori dan seramai 18 orang yang lalu lalang disitu tidak menghiraukan kanak2 tersebut..
ini patut dijadikan satu isu yang patut kita semua ambil berat kerana nilai dalam diri manusia mula luntur dan mula bertindak mementingkan diri..nasib seorang kanak2 yang dilanggar dan tersiksa sendirian akibat digilis lori tu tak diendahkan..
nasib baek mak cik pengutip sampah yang mane individu yang ke 19 dengan penuh belas kasihan dan adanya sifat kemanusiaannya itu datang menyelamatkan kanak2 tersebut..dan mencari ibu bapa kanak2 tersebut..see..'mak cik pengutip sampah' nilah ada hati perut..
tengok gambar diatas..seekor anjing memindahkan seekor lagi anjing yang dilanggar oleh kereta..binatang pom ada perasaan kasihan dengan spesies dia sendiri..manusia yang ada akal?pikirlah sendiri..dunia maju k…