Posts

Showing posts from August 7, 2011

kecik je mate kalau bangun sahur

Image
imej atok google
sahur...sahur...aishh..silap..waktu berbuke pom belom masuk lagi...da eksaited nak sahur..ada ker orang eksaited nak sahur?mesti la adaaaaaaaa...kompem punye ada..tak caye?buat survey..pasti 80% ada..tabik spring!! sebab dorang amek peluang nie nak lakukan solat sunat..buat amal tambahan..korang?
saje lah tu nak usik orang..sorry2..ila maen2 jer..jangan amek hati ek..tapi kenyataan di ayat betol lah..ada yang amek peluang utk melakukan amalan sunat tambahan..pe orang kate..nak cover balik pe yang kurang..
nak bangun sahur amatlah susah bagi ila..sebab?sebelom bangun sahur..terpaksa berjuang habis-habisan demi study dan utk menyiapkan asssingment..bile da nak bangun sahur..punye la kecik mata..nak makan pom sambil tutup mate*tipu..lumrah hidup sebagai pelajar..bile da kerja tak der da sume nie..iye doP?
papepom..bangun sahur banyak pahalanya..even kite just bangun utk minum air pom da dapat berkat sahur..see..Allah nie Maha Pemurah..benda kecik pom kita dapat pahala,,bangg…

aku masih menunggu..

Image
imej google
masa dulu-dulu..kite selalu bergelak ketawa..bergurau senda..bile rindu kite saling berbalas 'text' aka sms.. tiap kali menjelmanya Ramadhan..Aidilfitri ke..Aidiladha ker..or the most precious time is when my birthday just around the corner..why?
sebab saya tahu saya dapat berbual lame2 ngan awak..kan free..^^, ..sebelom tu saya pasti tertunggu2 awak orang pertama yg wish kat saya..tapi kalo awak bukan orang pertama..saya tak kesah sebab saya tahu awak akan wish jugak..hepy bagaikan tak pijak bumi tau..
biler ada jer final exam atau kuiz..pasti awk akan wish good luck utk saya..betapa terharunye saya..baru saya tahu..awak nie caring..nie buat saya sayang kat awak walaupun sbg 'kawan'..
kalo dulu2 pantang selisih bahu..pasti awk text saya cepat2..tak pom awk usik saya..tapi saya tahu awk malu nak cakap panjang2 dgn saya..maklumla..saya malu..awk pom malu..tapi saya kesal..sebab?awak egooooooo!!
saya suke tengok awak sentiasa bersama-sama kawan2 awak tuu..ceria jer…

kalau bab hati...

Image
imej google
hello...assalamualaikum semuaaaaa!! wah2..merah jer kan kalo melibatkan hati..yela..takkan biru kot..tapi kalo melibatkan perasaan dan hati nie sangat2 lah bahaya..
sebab? - kerana hati dan perasaan tiada ubatnye melainkan ketabahan diri sendiri - melibatkan 2 orang insan bergelar lelaki dan perempuan..tak semestinya pakwe makwe oke.. - membuat jiwa manusia makin sensitif - kehidupan jadi celaru kalo hati bermasalah..betul dop?
andainye hati itu boleh dijahit..boleh di cantum..boleh dibersihkan..boleh gune klorok...errr...boleh blahh..haishh..silap..boleh dirawat dgn senang..takkan ada manusia boleh masuk wad jiwa..takkan ada manusia melakukan tindakan yg bodoh..takkan ada manusia saling membunuh dan macam2 lagi..
korang2..sayangilah diri sendiri..hati dan perasaan yang ada haruslah dikawal..jangan mudah ase dimiliki itu bermaksud tak akan hadapi konflik jiwa dalam diri..hidup kan..mane ade senang jer..pasti ada susah..sebab?Allah itu Maha Adil dan Maha Mengetahui..
sekian..

aishh..bulan Ramadhan nie sayang oi..

Image
imej google
assalamualaikum semuaaa...!! alhamdulillah dah seminggu kite berpuasa kan..sape kate puasa nie membebankan?ce angkat tangan..meh ila nak sekeh kuat2 macam mak shin chan buat tuu..^^,
ila nak kongsikan kesedihan yang melanda diri..ini berlaku dgn bukti tahu tak..kesahihannya jelas..tak tipu..tak fitnah..sedang umat islam sedang berpuasa..ada jugak hamba Allah tidak ada rasa malu dalam diri  dengan ponteng puasa..nauzubillah..
kalo budak2, ai pom paham..nie mak bapak budak da nie..pe yg ila nak cakapkan bahawa kalo benda wajib pom tak bleh buat..apatah lagi benda sunat..dunia akhir zaman..masyaAllah..kalo bagi perempuan yg tak boleh puasa..tolonglah jaga adab bile tak boleh puasa...
bile kat kedai..tak pelu lah tonjol yang kite tu tak boleh puasa..belajar lah menghormati orang yg berpuasa..jangan diteguk minuman depan org..kite kan Melayu..penuh dengan budi bahasa..tak salahkan kalo beli air pastu minum kat umah..??
yang laki nie pom satu hal..alahai pak cik..tak boleh solat gak e…