<
IlaaSuhailaa
aiseh..dah dam dim dumm...
Saturday, July 30, 2011 • July 30, 2011 • 12 comments

imej atok google

alhamdulillah..lagi 2 hari da nak menyambut bulan ramadhan..harap2 Ramadhan kali nie lebih bermakna dan menjadi satu bulan yang terbaek yang mana utk kita melakukan perubahan dalam diri..daripada kurang baek kepada lebih baek..tapii??

tapi pe?tak da pape la..kat area rumah ila nie..dah dam dim dummmm...bunyi pe?bunyi mercun..aisey..ku sangkakan da puasa..celik punye celik mata..hari nie baru hari sabtu..berkobar2 bena budak2 nie nak sambut Ramadhan..

kalo nak maen mercun tu..kena pikir beribu-ribu kali ar..sebab karang tak pasal nak berbuke puasa..mak ayah plak kena suapkan..buat adik2..abang2..kakak2..jangan maen mercun okeh..takat bunga api yang kurang bahaya tu takpe lagi..boleh considerate lar kan..

bagi kanak2 nie..dorang mesti eksaited tahap dewa la..tak tahu bahayanye bunga api or mercun..maklumla..budak2 kan..mane lagi kenal bahaya..jadi..kite sebagai org dewasa,,seharusnya mengawal pergerakan mereka..

aish..tak saba nak terawih and nak rase suasana puase ngan family..untung kan ila boleh berbuke dgn family..nextime nak macam ila..kena amek tempat belajar yg dekat2..jgn jelez!! ^^,



tikam hati lebih teruk daripada tikam fizikal..
Friday, July 29, 2011 • July 29, 2011 • 4 comments

imej atok google
imej atok google

sesungguhnya lidah itu senjata paling tajam atas muka bumi nie..buktinya..dalam kalangan jiran..kawan2..masyarakat dan lu pikir sendiri..^^, semua itu kerana lidah..dalam berhati2..pasti terlepas gak..sungguh berbisa otot manusia yg paling lembut ini apabila berkate2..

tapi..paling teruk lagi jika semua nie diluar pengetahuan kite..mahu jer nak cincang2 org yg berkate2 dusta tu..tapi disebabkan iman dan adanya akal..semua org tak perlu bertindak demikian..pernah aku katekan dulu..biakan suara2 sumbang berlalu macam angin..

hanya Allah sahaja boleh judge hambaNya selayaknye..di mana tempat dan hala tuju hambaNya itu..pesanan kepada aku jugak..jika adanya manusia yg seperti nie..banyakkan saba dan tak payah melayan perkara yang sia2 nie..

iri hati..tak senang melihat kebahagiaan org laen..atau mane2 sifat mazmumah itu saje di carik bagi memecahkan perhubungan sesama manusia..sebab itu pentingnya persepakatan..hati yg ikhlas dan paling penting niat seseoarang dalam menjalinkan sesuatu hubungan tidak kire family..kawan..jiran..sekian..






menunding jari..
Thursday, July 28, 2011 • July 28, 2011 • 2 comments

lagi imej atok google

haish..terlebih rajin plop doh post 2 3 entry dalam masa beberapa jam nie..

dalam satu golongan manusia..pasti ada yang baek..pasti ada yang kurang baek..*aku takkan cakap jahat okeh..oleh itu..kite yg hidup dalam satu komuniti masyarakat haruslah pandai mengawal percakapan..kelakuan dan sebagainye..

satu fenomena yg sering berlaku dalam kehidupan manusia sekarang atau dahulu kala ialah 'menunding jari'..sungguh tak baek okeh..jauhi lah ia sebelum ia menjangkiti diri kita..

sikap menunding jari ini boleh dikesan melalui..
- kesalahan diri sendiri
- melarikan diri daripada satu tanggungjawab
- berpikiran tidak professional
- bertindak tanpa berpikir 2 kali

yes! tak sume manusia perfect..baek..tapi kite boleh mengawalnye..ila?ermm..tak pandai lagi kot hal2 kawal mengawal nie.. n_n ..pe yang kite buat..pasti ada kesannya..apa yang kite lakukan pasti ada hasilnya..iye dop?

oleh itu..ila dan korang semua..sememangnya manusia yg biasa..tiada kelebihan macam x-Men tuu..haa..haruslah berwaspada dgn keadaan sekeliling..takot benda yang tidak baek berlaku ke atas kite semua..

renung2 kan..


Segmen : Bombay Nak Taw Sukan Kegemaran Aku
• July 28, 2011 • 8 comments


haishh..bab2 sukan nie dulu-dulu oker jer..aktif..tapi biler da meningkat matang nie..semua nie da terhapus kira..haish..ada item akaun plop doh..heheh..oke2..back to our main motif..

ila dulu suka sangat netball sebab betol2 menguji kekuatan fizikal kite..kalo tak buat senaman sebelum start maen netball..mampuih la..y?habis sakit badan2..

bile da start maen..abis satu padang dikerjakan..jangan maen2..pencapaian yg ila masih igt mase kat sekolah teknik iaitu peringkat KAT..antara teknik2..banyak da lupe..maklum la..da lame da ha..hehe

korang nak citer gak ker pasal sukan korang?klik jer banner kat atas..^^,

bila lagi nak berdikari?
• July 28, 2011 • 2 comments

imej atok google

asik2 negatif jer aku nie..waaaaaaa!! pe punye manusia la aku nie..kalo semua nye lemah..semuanya down..xmo look forwards..xnak bangun..memang aku takkan ke mana..

aku nie xmo berdikari..xnak cube berdiri atas kaki sendiri..bile jaoh ngan ma abah..nak nanges..buktinye?walaupun tempat aku belajar tak jauh daripada rumah..aku tetap nak duk umah gak..walhal umah sewa ada jer depan poly tu..tapi aku decide berulang..

nie sume sebab asrama da reject permohonan aku..redo jer la..korang taw tak,walaupun aku hari2 jumpe ma abah kat uma..tapi aku tak tahu,aku masih rindu kat ma abah aku..pelik kan?*sambil layan nasyid..^^,

orang kate aku nie terlalu lembut..penakut kot..takmo lawan bile diri ditindas n macam2 lagi..kenapa aku tak balas balik semua tu?sebab aku tahu manusia nie 1001 perangai..kalo aku layan..tak kemana gak..baek aku buat derk jer..iyer dop?

harapan aku agar aku mule berpikiran positif..tak bergantung sangat kepada kawan or org laen..insyAllah..dimana ada kemahuan..disitu ada jalannya..yg penting usaha + tawakkal..xmo nanges2 oke..*pndai cakap jer aku nie..nak buat..entah mampu ke tak.. !_!

macam mana nak ada keyakinan diri?
• July 28, 2011 • 4 comments

imej atok google

penim betol nak layan kepala hotak aku nie..mane nak pikir kuiz yg bakal menjelma..nak pikir assignment yg quite susah..?susah?entahla belalang..nak cakap kan tak kena..itu semua sebab....takde semangat dan keyakinan diri..

bagi korang yang ada keyakinan diri yang tinggi..ce kasi tips kat ila nie..plessssss!!
perlukan sangat motibasi motivasi dalaman dan luaran..bolehkan?korang kan baek..cun..sweet..hehe..*bodek!alah..kasi je la..sharing is caring kan sayang.. ^____^

tahu undang-undang tapi tak patuhi..
Wednesday, July 27, 2011 • July 27, 2011 • 6 comments

imej atok google

assalamualaikum semua..
sudah menjadi lumrah hidup setiap pe yang kita lakukan dan dimana kita berada,pasti ada undang2 dan peraturan yg mesti dipatuhi..

disekolah..dipejabat..di jalan raya..dalam rumah..dan dimana2 sahaja wujudnya peraturan..tak kire ia diatur oleh orang laen mahupun daripada kita sendiri..err..contoh?dalam belajar..kita mencipta satu peraturan dimana kita sendiri harus berdisiplin dalam mematuhi peraturan yang ditetapkan..iaitu dari segi masa..

kenapa perlunya peraturan dan undang2?
- mendisiplinkan diri kita dgn masa
- melahirkan insan yg bertanggungjawab dalam mematuhi undang2
- terhasilnya manusia yang prihatin terhadap semua benda disekeliling kita
- belajar menghormati sesuatu yang ditetapkan org laen
- menghindarkan sikap penting diri sendiri

macam2 lagilahh..tapi tak semua manusia mampu follow secara 100 % undang2 yg ditetapkan..sbb?kita sbg manusia..pasti ada yang lalai..yang terleka..dan tidak terlepas jugak keinginan utk melanggar undang2..

so..sebaeknya,belajarlah mematuhi..dan menjadi pengguna yang berjaya atas dunie nie..fuhh..tahan nafas aku cipta ayat skema nie..kehkehkeh..chauu..!!




perhatikan dan tengok kesannya..
Monday, July 25, 2011 • July 25, 2011 • 4 comments


ikot arahan pada ayat diatas
lihat?pe kesannya?

Tajuk : BEN ASHAARI TANYA BERANI KE KRITIK BLOG AKU ?
• July 25, 2011 • 5 comments

Santai Bersama BEN ASHAARI

woooo...boooo...Bro ben ajak kritik blog..sah2 sat lagi korang caci blog aku..see u in the court!!!ada beranie??kutuk r..hahahaha



Welcome to my blog . Please navigate around happily. And follow me if you like to ;> Don't forget to leave your footsteps so I can visit you back ;3 bold italic underline strike

Diary About Link Stuff


Put your cbox code here ! :)
< Template By: Umi Humaira
Big helped: Wana
Owner: IlaaSuhailaa