Posts

Showing posts from May 8, 2011

aku suke usha dashboard

Image
kenape aku suka usik dashboard?
hurmmm...atOk google
1.nak carik blogger yg suke letak latest news. 2.nak p usha entry yg menarik. 3.nak bace cerita dan pengalaman sedih + hapy blogger. 4.nak carik segmen,bloglist atau GA yg sedang berjalan rancak. 5.nak tengok status kawan2.. 6.carik ilmu dalam berblog.. 7.nak tengok header yg cun melecun dan menarik..err..sebab header aku pakat tibai jer.. 8.nak follow up perkembangan kawan2 blog.. 9.nak hilangkan borink 10.nak tahu pe yang aku terlepas drpd korang..

Blogger Support Blogger :: Tugasan Pertama!

Image
fuh..terjah n BW geng2 BSB nie cket baru..tapi da puas hati sbb org yg datang terjah dan singgah cni sporting..tenkiuuu banyak2 lah kat cik Ansebab buat segmen nie..
kalo BW aka blogwalking plak..boleh kenal2 dgn ramai newbie mcm aku *sambil pegang kipas kertas..(^^,) oleh itu dgn bangganya aku nak cakap  MISSION COMPLETE!!!

arr! pe dah jadi nie?

Image
sumber : atok google
pagi2 buta da buat aku  geram..hangin satu badan..dah la 2 hari blog tak boleh buka sebab ada masalah sistem blog..itu aku tak kesah sangat..yang aku kesahnye nie ke mana hilangnya semua komen2 dalam entry aku nie..sebelom nie ada jer..ghaib semuanya..
menyampah betol..eee...ikotkan hati nak stop jer berblog tapi tak boleh la macam tu..benda da nak jadi..nak wat camner...adeh! kepada korang semua yang baru jadi follower aku .. maaf jika aku tak follow semula korang disebabkan ada yang tinggalkan tapak tanpa letak link korang..
satu lagi..aku susah nak jejak korang sebab masalah sistem..dan sekali lagi tolong letak link blog korang dalam profile tu..aku kecewa taw kalo tak boleh follow back korang..aku nak jugak kenal blog orang yg follow blog kering kontang aku nie..please..tolong hapy kan aku dgn tinggal tapak dgn betol..hehe..
chauuu!! aku nak p buat report dulu lah ye! daa..

ALLAH MEMANGGIL KITA HANYA 3 KALI SAJA SEUMUR HIDUP

Image
ibu berkata... * Allah hanya memanggil kita 3 kali saja seumur hidup*

Keningku berkerut.... ....'Sedikit sekali Allah memanggil kita..?'



Ibu tersenyum. 'Iya, tahu tidak apa saja 3 panggilan itu..?' Saya menggelengkan kepala.

1) 'Panggilan pertama adalah Adzan, ujar Ibu.

'Itu adalah panggilan Allah yang pertama. Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar. Ketika kita sholat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah. Tetapi Allah masih fleksibel, Dia tidak 'cepat marah' akan sikap kita.



Kadang kita terlambat, bahkan tidak sholat sama sekali karena malas. Allah tidak marah seketika. Dia masih memberikan rahmat Nya, masih memberikan kebahagiaan bagi umat Nya, baik umat Nya itu menjawab panggilan Azan-Nya atau tidak. Allah hanya akan membalas umat Nya ketika hari Kiamat nanti'.

Saya terpaku.... . .mata saya berkaca-kaca. Terbayang saya masih melambatkan sholat karena meeting lah, mengajar lah, dan …

"Segmen Blogger Support Blogger"

Image
aku newbie..pe salahnye jOin kan2.. nak tahu al-kesah gambar di atas?jeng! jeng! jeng! xmo cakap..klik dulu gmbr tuh baru tahu,..

tak gune punye boyfriend!

Hello sayang...

kenapa sayang tak nak angkat tepon bila abg call handset sayang tadi... janganlah sayang merajuk lelama sangat, betui... abg tersangatlah rindu kat sayang..... walaupun muka abg ni agak macho dan comel.... janganlah sayang jeles kat abg kalau-kalau ada awek lain yang asyik pandang-pandang dan senyum-senyum kat abg masa kita gi dating.... biasa la tuh...

Apa...tak muat...??? kan sayang dah test cincin tu masa kat kedai emas apek tu tadi... apsal la tak muat pulaks.... janganlah sayang risau.... duit cincin yang sayang bayarkan tadi..esok-esok abg bayarla balik kat sayang..... sayang pun sedia maklum....abg bukannya takde duit.. tapi duit tu abg dah belikan graphic card baru kat pc abg.... RAM pun abg dah beli yg baru... tambah lagi sekeping...kasi power sikit.... tu belum masuk nak tukar hardd! isk baru lagi tuh...

Abg tau sayang marah sebab abg yang selamba katak jer... melompat longkang depan kedai apek tu tadi... tanpa menunggu sayang melintas titi.... …

Siapakah Wanita Yang Menjadi Ahli Syurga?

Image
Siapakah wanita yang menjadi ahli Syurga?
Apakah ciri-ciri atau sifat-sifat yang menjadi kunci bagi wanita memasuki syurga? 

Sebuah hadis Nabi menyatakan: Daripada Anas, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud:
"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan),
menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana
pintu yang dia sukai."
(Hadis Riwayat Ahmad) 

Menurut hadis di atas sekurang-kurangnya ia telah menggariskan empat dasar atau sifat utama yang menjadi teras bagi seorang wanita muslimah memasuki syurga, iaitu menunaikan kewajipannya kepada Allah dalam makna melaksanakan ibadah-ibadah yang diwajibkan ke atasnya seperti sembahyang, puasa, dan lain-lain ibadah wajib yang mampu dilaksanakan. Sebuah hadis menyebutkan bahawa sembahyang adalah perkara pertama yang akan disoal di hari Kiamat. 

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu Anhu, Nabi Sallallahu Alahi Wasallam bersabda:
"Ses…

Kalau saya dah tiada..(Sediakan Tisu Sebelum Membaca)

Image
Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha.. OOPS! lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..
Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ad…

Alkisah Syaitan membantu pemuda ke Masjid

Image
Tiada Tuhan lain yg layak diSembah melainkan ALLAH & Nabi Muhammad itu pesuruh Allah

Seorang pemuda bangun pagi2 buta utk sholat subuh di Masjid. Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan menuju masjid, pemuda tersebut jatuh dan pakaiannya kotor.

Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang kembali ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudhu, dan, LAGI, berjalan menuju masjid .

Dlm perjalanan kembali ke masjid , dia jatuh lagi di tempat yg sama! Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Di rumah, dia, sekali lagi, berganti baju, berwudhu dan berjalan menuju masjid .

Di tengah jalan menuju masjid , dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu.

Dia menanyakan identiti lelaki tersebut, dan menjawab "Saya melihat anda jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda..'

Pemuda pertama mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid .

Saat sampai d…

musibah atau...

Image
kredit to : atok google
maaf..malam nie entry emo..pedih hati aku tak sape tahu.. lidah boleh berbicara tapi hati tetap sedih..semua berlaku diluar jangkaan aku.. u.u... setakat berkate2 tak boleh bayangkan hati aku nie penuh dgn seribu beban disebalik kepetahan berkate2..
dlm keseronokkan di perlis..rupe2nye ada badai yg sedang menanti.. akhirnye kegembiraan itu hilang dgn serta merta.. besar sungguh ujianMu Tuhan..
semua tu dilua dugaan hambaMu yang lemah..aku tahu setiap kejadian yang Kau timpakan pasti ada hikmah disebalik semua tu..cume aku berdoa agar aku tidak mudah menyerah dlm perjuangan bagi menuntut ilmu  utk menamatkan sem 5 dan sem 6 nie..
doakan aku dpt mnghadapi ujian ini dgn tenang tanpa melatah dalam melakukan perbuatan yg menyimpang..aminn.. u.u..

im back with new determination..

Image
assalamualaikum..wah2..rindu betol kat blog nie..
sepanjang duk Perlis..nak tido ingat blog..nak bangun ingat blog..makan pom igt blog..hampeh betol lah..
kacau aku jer kan..itu semua bukan bermaksud aku da fanatik dgn blog..
disebabkan selalu update blog..nilah jadinye...angauuuuuuuu!

korang2..ayah aku bagi greenlight suruh aku drive from Kelantan - Perlis..
bangga gileewwwwwww....fuh..mcm tak percaye plak..
dulu terhegeh2 nak drive jao..bile da dapat drive jao..pengsan 3 hari  *tipuuu

sakit tulang2 dan saraf2 nie drive kereta jaoh2..
btw..itu pengalaman baru aku drive kat highway yang banyak liku2 mencabar..
korang mesti da pernah kan?